Achillespeesklachten, met deze tips zet je de eerste stap naar herstel.

achillespeesklachten

Achillespeesklachten zijn lastig, maar met het juiste beleid kom je er vanaf.

Is jouw achillespees ’s ochtends bij het opstaan stijf en pijnlijk? En voelt deze verdikt aan? Grote kans dat er een probleem aanwezig. Achillespeesklachten komen veel voor onder sporters en actieve mensen en kunnen je aanzienlijk beperken in je sportieve én dagelijkse activiteiten. In dit blog nemen we je mee langs de oorzaken en verschillende fasen van de aandoening en krijg je tips over wat wel en niet werkt.

Waarom heb ik achillespeesklachten?

Overbelasting is de grootste veroorzaker van achillespeesklachten. Ben je bijvoorbeeld een hardloper en doe je teveel in te korte tijd? Dan krijgt je achillespees niet voldoende tijd om zich aan te passen. Uiteraard is deze regel net zo goed geldig voor andere sporters met deze klachten. Verder kunnen het naar binnen zakken van de voeten, verkorte en/of verzwakte kuitspieren en hamstrings en onvoldoende functie van de bilspieren van invloed zijn. Dit zijn de belangrijkste factoren, die per individu kunnen verschillen. Nu je dit weet kun je voor jezelf bepalen in welke fase je zit.

De reactieve fase

Als je gaat sporten is er een grote kans dat je spieren en pezen dusdanig zwaar belast dat ze sterker moeten gaan worden. Daar komt die spierpijn de dagen erna dus vandaan. Dat is een gezonde reactie van spieren. Ook pezen reageren. Deze worden net als spieren sterker. Als je voldoende rust neemt tussen je trainingssessies leidt dat uiteindelijk tot spiergroei en krachtige pezen.

De dysrepair fase

Neem je niet voldoende rust tussen je trainingssessies dan bouwt de belasting in de pezen (in dit geval de achillespees) zich steeds verder op. Ook andere factoren als bijvoorbeeld een naar binnen kantelende voet of zwakke kuitspieren kunnen zorgen voor deze opbouw. Vaak is er een combinatie van factoren aanwezig waardoor dit gebeurt. Daardoor krijg je een reactieve tendinopathie met lichte zwelling van de pees, maar nog geen ontsteking. Vaak is dit het geval wanneer je je hebt verstapt of een tik op de achillespees hebt gehad (denk aan voetballers). Dit is het stadium waarmee een tendinopathie altijd begint.

Ga je vervolgens lekker door met je waar je mee bezig bent, dan komt je vanzelf bij de dysrepair tendinopathie uit. De naam zegt het al: de pees repareert zichzelf niet meer en dat leidt tot verstoring van de structuur van de achillespees. In tegenstelling tot het eerste stadium kun je flink last krijgen. En dat merk je dan met name ’s ochtends. De pees is dan stijf en de eerste stappen na het opstaan zijn lastig.

De degeneratieve fase

Ben je 30 jaar of ouder en loop je door met je dysrepair tendinopathie, dan ontwikkel je vanzelf een degeneratieve tendinopathie. Hierbij merk je vaak op dat er een spoelvormige zwelling in de pees is ontstaan met stijfheid in de ochtend. Vaak ontstaat er onomkeerbare schade aan de pees, maar is de pees nog wel te behandelen.

Behandeling van achillespeesklachten

Er is geen one-size-fits-all benadering beschikbaar. Ieder behandeltraject dient op het individu afgestemd te worden. Dat begint met een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van je klachten. Ook de fase waarin je klachten zich bevinden is belangrijk. De behandeling van je achillespeesklachten is hiervan afhankelijk.

Boven alles blijkt oefentherapie een gunstige invloed te hebben op het herstel van de achillespees. Door aan krachttraining te doen verbetert de structuur van de pees waardoor de pees sterker wordt dan de aandoening. Het is wel belangrijk om de intensiteit van de oefentherapie af te stemmen op de fase waarin de achillespees zich bevindt.

Rust roest… 10 tips van professor Jill Cook.

Dr. Jill Cook is een professor uit Australië. Zij doet veel onderzoek naar peesklachten. Als je last hebt van peesklachten (achillespees, kniepees, bilpees) kun je volgens haar het volgende beter niet doen.

Volledig rust nemen

Alles wat je niet gebruikt gaat achteruit in conditie. Dat geldt zeker ook voor pezen! Vroeger kreeg je vaak het advies om volledig rust te nemen. Dat doen we dus nu niet meer: je kunt beter in beweging blijven. Als je rust neemt dan gaat de functie van de spier die aan de pees vast zit achteruit. Daardoor kan deze minder belasting verdragen. Maar wat dan als er pijn is? Je kan je belasting dusdanig aanpassen dat je onder de pijngrens blijft. Tip: scoor je pijn met een cijfer van 0-10. Blijf je onder de 5? Dan zit je goed.

De achillespees passief behandelen

Uit de wetenschap weten we dat een actieve aanpak van het probleem de beste resultaten geeft. Inlegzolen zijn een passieve behandeling, net zoals bijvoorbeeld shockwave therapie. Prima om de pijn te dempen, maar ze lossen het probleem uiteindelijk niet op.

Injecties met ontstekingsremmers gebruiken

Dit is echt het laatste redmiddel. Dit is een behandelmethode die is gebaseerd op de veronderstellingen dat pezen op precies dezelfde manier herstellen als andere weefsels.  Dat is niet waar. Een eenmaal beschadigde pees komt nooit tot een 100% herstel. Deze behandelmethode is niet effectief gebleken in meerdere onderzoeken.

Je pijn negeren

Door je pijn heen lopen is niet handig! Denk aan je pijnscore.

Stretchen

Sportieve belasting vraagt soms het uiterste van de flexibiliteit van je pezen. Toch zorgt het rekken van pezen ervoor dat de pees samengeknepen wordt. Dat vergroot de druk in de pees, waardoor verdere schade kan ontstaan. Dat gebeurt ook in de zogenaamde Strassbourg sock of met nachtspalken.

Massage

Massage klinkt fijn, maar is het in dit geval niet. Vaak krijg je na massage een beetje pijnverlichting. Daarna neemt de pijn echter weer toe. Waarom? Omdat je pees door massage extra belast wordt. Het is beter om de aangrenzende spierbuik te masseren. Dat kan zeker helpen in het verlichten van de spanning!

Je druk maken om de uitkomsten van echo’s of een MRI

Pezen kunnen er op een echo of MRI echt vreselijk uitzien. Bovendien kunnen woorden als degeneratie of scheuren je zorgen toe laten nemen. Moet je de pees eigenlijk nog wel belasten? Jazeker! Er is goed bewijs voor het feit dat de juiste mate van belasting de pees kan helpen herstellen.

Je druk maken om het afscheuren van de pees

Pijn is eigenlijk best een prettig mechanisme. Het maakt dat je je pees minder gaat belasten. Het afscheuren van pezen gaat acuut, zonder dat je eerst pijn krijgt. De meeste mensen met een afgescheurde pees hebben nooit eerder peesklachten gehad!

Stoppen met je revalidatie

Stoppen met je revalidatie om vervolgens een week later weer door te gaan is nergens goed voor. Ja, het is een vervelende klacht. Ja, de revalidatie duurt maanden. En dat maakt het allemaal lastig. Bedenk je dat alleen iets kunt bereiken als je doorzet. Je pees heeft nu eenmaal tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe belasting. De behandelmogelijkheden bij punt 3 zijn prima, maar bieden alleen voor de korte termijn uitkomst. Doe je niets om de pees belastingen te laten tolereren? Dan keert de pijn bij het hervatten van de belasting gewoon terug. Dat kost je alleen maar meer tijd en geld. En dat is echt niet nodig! Op lange termijn zijn de uitkomsten van oefentherapie prima!

Niet weten welke belasting je pees kan verdragen

Bij alle belasting waarbij je pezen als een veer gebruikt is de belasting hoog. Dus: totdat de pees richting een goed herstel gaat kun je niet springen, sprinten of snel van richting veranderen. Langzame oefeningen als wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima voor de pees. Daarnaast kun je gerust aan de gewichten gaan hangen!

Wat is de invloed van de voet bij achillespeesklachten?

De voet kan proneren (naar binnen kantelen) en supineren (naar buiten kantelen). Indien dit teveel gebeurt zal er een vergrote trekkracht ontstaan op de binnenzijde of buitenzijde van de achillespees. In beide gevallen is dit schadelijk. De beste vergelijking is die met een handdoek dit uitgewrongen wordt. We weten dat er aanwijzingen zijn dat dit wringeffect bij het naar binnen kantelen van de voet zorgt voor een verminderde doorstroming van bloed in de achillespees. Tel dat op bij het feit dat pezen van nature al minder zijn doorbloed en je weet dat de achillespees hierdoor kwetsbaar is. Immers: een optimale doorstroming is nodig om weefsels gezond te houden.

Podotherapie bij achillespeesklachten

Door onderzoek te doen weten we of de voet invloed heeft.  Vervolgens kunnen we ervoor zorgen dat de belasting op de achillespees herverdeeld wordt. Dat doen we door het gebruik van inlegzolen. In de reactieve fase kan een hakverhoging uitkomst bieden. Een hakverhoging is nooit een definitieve oplossing. In combinatie met een actieve aanpak van deze klachten bij de fysiotherapeut zouden je klachten dan minder moeten worden, waardoor je weer pijnvrij kunt sporten.

Wanneer ga je dan naar de podotherapeut? Stel dat je al een tijdje met deze klacht bij de fysiotherapeut in behandeling bent en maar niet vooruit gaat. Is er al eens naar je voetstand gekeken? Niet? Maak dan een afspraak, dan kan onder andere via onze online agenda. Je kan ook bellen met 053 203 20 72. Je kunt terecht in Enschede, Hengelo en Oldenzaal.