Rol die weefsels soepel!

Rol die weefsels soepel!

Flexibiliteit is een belangrijke pijler om te kunnen komen tot blessurepreventie. Tot een tijd geleden was stretchen de ultieme maatregelen om tot flexibiliteit te kunnen komen, tenminste dat is altijd wat we hebben gedacht. De laatste jaren verschuift de focus naar foamrollen. Wat het is en hoe je het effectief uitvoert ga je hier lezen.

Foamrollen is een zelfhulptechniek voor het verbeteren van de flexibliteit en prestatie, maar ook om te herstellen. Eigenlijk is het simpel: je neemt een roller met noppen en maakt het weefsel flexibeler. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit welke weefsels er precies soepel worden gemaakt, maar het lijkt erop dat het gaat om de myopfascia. Dat is dan weer een moeilijk woord voor het bindweefsel dat ons gehele lijf verbindt en zich bevindt in en tussen al onze weefsels, van organen tot bot tot huid.

 

Die flexibiliteit in je bindweefsels kun je goed gebruiken. Een enkelgewricht dat niet goed beweegt doordat je kuitspieren niet flexibel genoeg zijn kan voor problemen zorgen tijdens het dagelijks leven of sport. Of denk even aan Arjen Robben en zijn hamstrings… Die vervelende spiergroep kan ook voor veel ellende zorgen als hij niet flexibel genoeg is.

 

Wat zegt de wetenschap…

Foamrollen wordt in verband gebracht met een toename van flexibiliteit. Als je het eenmalig doet blijven je weefsels daarna ongeveer 10 minuten meer flexibel. Handig voor je workout in de sportschool. Wil je blijvende flexibiliteit? Doe het dan op dagelijkse basis. Verderop lees je over hoeveel herhalingen je dagelijks nodig hebt!

 

Je kunt dus ook gaan rollen om je prestatie te verbeteren. Op dit gebied is er nog onvoldoende onderzoek gedaan. Wat we zeker is, is dat het geen negatief effect heeft op prestaties. In een warming-up gecombineerd met dynamische elementen lijkt het er zelfs op dat kracht, lenigheid, explosiviteit en snelheid toenemen gedurende de sportieve prestatie.

 

Dan is er nog het rollen om het herstel te bevorderen. Hier kan ik kort over zijn: volgens de wetenschap is dit een prima methode om spierpijn na het sporten te verminderen! Het mechanisme dat daar onder zit is nog niet geheel bekend (waarschijnlijk heeft het te maken met een betere doorbloeding), maar dat is voor de gemiddelde gebruiker niet belangrijk… 😉 Minder spierpijn is dat wel.

 

Tot slot het aantal herhalingen. Daar hebben wetenschappers nog geen consensus over (wetenschappers hebben nooit consensus, maar dat terzijde… ;-)). Het lijkt er op dit moment op dat je wanneer je foamrollen als onderdeel van je warming-up toepast je het beste 3-5 sets van 20-30 seconden per spiergroep kunt doen. Wil je een chronisch positief effect op de flexibiliteit? Pak de gewenste spiergroep dan 3-5 keer per week aan met 3-5 sets van 20-30 seconden.

YouTube staat vol met oefeningen. Ik neem een aantal video’s in deze post op waarvan ik denk dat deze geschikt zijn.

Succes met rollen!

Geen reactie's

Geef een reactie