Enkelinstabiliteit

Enkelinstabiliteit

Enkelinstabiliteit

Een enkelblessure is een veelvoorkomende klacht bij sporters. Blessures aan de enkel kunnen acuut of door overbelasting ontstaan. Ga je door de enkel, dan spreken we van een acuut ontstane enkelblessure. Bij overbelasting van de enkel gaat het vaak om de pezen rondom de enkel. Over deze aandoening kun je hier meer lezen. In dit artikel bespreek ik de restklachten die je over kunt houden nadat je door je enkel bent gegaan (inversietrauma), de zogenaamde enkelinstabiliteit. Als podotherapeut zie ik deze klacht relatief vaak. Ik schrijf over de oorzaken en wat podotherapie voor je kan betekenen.

Ga je door je enkel en ben je hiervan hersteld, dan kan het nog zijn dat je restklachten blijft houden. Ondanks dat je je oefeningen keurig hebt gedaan en rust hebt genomen kan het zijn dat je enkel instabiel aan blijft voelen. In dat geval spreken we van chronische enkelinstabiliteit. De naam zegt eigenlijk al wat er aan de hand is: je enkel blijft instabiel aanvoelen. Het minste of geringste steentje op de straat kan je opnieuw door je enkel laten gaan. Soms kan de enkel ook gezwollen blijven of kan het bewegen minder prettig of pijnlijk aanvoelen.

Na een keer door de enkel te zijn gegaan blijven de banden rondom het gewricht uitgerekt. Je raakt dus stevigheid kwijt, die je niet terug krijgt. Is dit het geval, dan ontstaat er mechanische instabiliteit. Daarnaast kennen we functionele instabiliteit. Dit heeft vooral te maken met de spierkracht en balans rondom het gewricht.

Bij dit soort enkels zie ik in de praktijk vaak dat de voet iets naar buiten gekanteld staat (holvoet). Daardoor moeten de pezen aan de buitenzijde van de enkel hard werken om de enkel stabiel te houden. Dat kan uiteindelijk naast dat er instabiliteit aanwezig is ook leiden tot een overbelasting aan de buitenzijde van de enkel.

De behandeling bestaat vaak uit het opnieuw trainen van de enkel door de fysiotherapeut. Als podotherapeut kan ik zorgen voor het beïnvloeden van de voetstand, waardoor de buitenzijde van de enkel wordt ontzien. Uiteraard doe ik daarvoor altijd eerst een grondig onderzoek. Bij ernstige gevallen kan het tapen of bracen van de enkel voor sportieve belasting uitkomst bieden. Uit de praktijk weet ik dat dit een goed resultaat op kan leveren! Mochten je klachten niet beter worden nadat we alles hebben geprobeerd dan kan een verwijzing naar de orthopedisch chirurg uitkomst bieden. Mocht je een afspraak willen maken, kijk dan even onderaan de pagina of klik hier.

Geen reactie's

Geef een reactie