Fasciitis plantaris (hielpijn/hielspoor)

Fasciitis plantaris (hielpijn/hielspoor)

Maikel, ik heb een hielspoor. Kun je er iets aan doen? Dat is een veelgehoorde vraag in mijn praktijk voor podotherapie. De podotherapeut is de specialist bij uitstek om dit soort klachten te behandelen! Lees eerst even de informatie en bekijk de video’s en tips op deze pagina. Wellicht kun je zelf al aan de slag!

Het hielspoor, zoals het in de volksmond wordt genoemd, is eigenlijk niet direct een hielspoor. Het ligt iets gecompliceerder. Onder je voet loopt tussen je hiel (een hak zit onder een schoen werd mij eens door een docent verteld…) en tenen een peesblad. Dat peesblad heeft als functie je voetboog in stand te houden wanneer je gaat staan. Daarom is het van behoorlijk stijf bindweefsel gemaakt, er zit niet zoveel rek in. Zakt je voet teveel naar binnen of heb je een platvoet c.q. doorgezakte voet? Dan komt er teveel rek op die peesplaat. Want: je voetboog wordt lager. Heb je daarnaast ook nog wat meer stijfheid in je enkel dan wordt die rek nog groter. Resultaat: micro-scheurtjes aan de aanhechting net voor de hiel. Moet een moeilijk woord noemen we dat een fasciitis plantaris. Oftewel een bindweefselontsteking onder de voet. Over de term ontsteking zijn trouwens discussies gaande, het lijkt er meer op dat het proces verloopt zoals bij achillespeesklachten. Blijft die reactie te lang aanwezig dan kan het zijn dat zich na verloop van tijd een hielspoor vormt.

Hoe ontstaat dat hielspoor dan? Door de chronisch vergrote trekkracht op de peesplaat komt er ook rek op het hielbeen. Daardoor zal deze vervormen in de trekrichting. Daardoor moet er extra bot gevormd worden. Zou het hielbeen dat niet doen dan zou de peesplaat afscheuren. Het lichaam compenseert dus voor de extra trekkracht en eigenlijk is dat een fantastisch mechanisme! Maar goed… Die extra botvorming neemt de vorm van een spoortje aan en zo kom je uiteindelijk aan een hielspoor. Het blijft ook een beetje een discussie wie er eerst was: de kip of het ei. Veel mensen met een doorgezakte voet hebben namelijk al een hielspoor zonder hier last van te hebben. Krijg je last, dan kan het dus zo zijn dat je al heel lang een hielspoor hebt. Andersom kan de ontsteking aan de peesplaat ook gewoon voorkomen zonder dat er zich een hielspoor vormt.

Genoeg over het ontstaan… Want hoe herken je het? De symptomen kenmerken zich door startpijn in de ochtend en na rust. De pijn neemt in de loop van de ochtend vaak af om later op de dag weer terug te komen. De pijn concentreert zich in het hielgebied maar kan uitstralen naar de tenen of naar de kuit. Vaak gaat het om een scherpe of zeurende pijn. De klachten zijn vaak geleidelijk aan ontstaan en steeds erger geworden.

Je kunt van alles doen aan deze klachten. Podotherapie kan in ieder geval een belangrijke bijdrage leveren! Het is essentieel om een onderscheid te maken tussen de fasen, net zoals bij achillespeesklachten. Dit bepaalt voor een groot deel hoe de behandeling eruit ziet. Heb je nog geen 3 maanden last? Dan spreken we nog van acute klachten. De behandeling bestaat dan vaak uit rust en taping. Bij het verdwijnen van de pijn kan de revalidatie worden uitgebreid met oefeningen (doe de oefeningen uit de video hieronder dus nog niet!). In specifieke gevallen kan al gestart worden met inlegzolen. Heb je langer dan 3 maanden klachten dan is er sprake van een chronisch beeld. Je kunt direct starten met de oefeningen uit de video. Na onderzoek kunnen inlegzolen een uitkomst bieden. Daarnaast geef ik je specifieke adviezen over wat je beter wel en niet kunt doen. Ga je na een tijdje niet vooruit? Dan kan shockwave therapie (ESWT) uitkomst bieden.

Uit de praktijk blijkt dat deze maatregelen uiteindelijk leiden tot een reductie van de klachten. Het moeilijk in de revalidatie van dit soort klachten is dat het peesweefsel betreft. Dat herstelt langzaam en grillig. Het kan dus best zijn dat het een tijdje beter gaat en uiteindelijk weer minder, totdat je klachten helemaal zijn verdwenen. Daarnaast is er een vuistregel die zegt dat hoe langer je met deze klachten loopt, hoe langer je bezig bent met je herstel.

Wat helpt in ieder geval niet?

Van injecties en nachtspalken weten we in ieder geval dat dat niet bijdraagt tot een goed herstel. Injecties dempen enkel de pijn, maar lossen de oorzaak niet op. Nachtspalken draagt je ’s nachts, terwijl je overdag veel meer krachten op je voet te verwerken krijgt.

Wat kan de podotherapeut van ProKinesis doen?

Ik kan door middel van een gedegen onderzoek (ik plan hiervoor altijd een uur) de oorzaak opsporen en samen met jou een behandelplan op maat maken. Vaak reageren de klachten goed op een dergelijke behandeling! Zie voor de behandelmogelijkheden de video hier en hier. Online een afspraak maken kan hier!

 

Geen reactie's

Geef een reactie