Podoloog of podotherapeut, maakt het uit?

ProKinesis podotherapie Enschede | podoloog enschede

Podoloog of podotherapeut, maakt het uit?

In de praktijk krijg ik regelmatig vragen over het verschil tussen de podoloog en podotherapeut. Wellicht komt dit door de regio Twente. In Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Tubbergen zijn nou eenmaal ook podologen gevestigd. Het aantal vragen neemt de laatste jaren wel af, doordat de podotherapeut steeds bekender wordt. Het verschil tussen podotherapie en podologie is praktisch gezien niet zo groot. Theoretisch is er echter een duidelijk onderscheid. In deze blog meer daarover.

De podotherapeut is opgenomen in artikel 34 van de Wet BIG. Ook andere paramedici als de oefentherapeut en diëtist zijn in dit artikel opgenomen. In de Wet BIG is de titelbescherming van het beroep geregeld. Dat betekent dat alleen professionals die een 4-jarige HBO opleiding aan een Hogeschool hebben gevolgd, de titel voor het beroep waartoe ze zijn opgeleid ook daadwerkelijk mogen voeren. Ter vergelijking: de podoloog volgt een part-time cursus met een veel lagere studiebelasting dan de podotherapeut. Deze cursus is voor iedereen toegankelijk terwijl een podotherapeut minimaal een HAVO-vooropleiding heeft. De titel podoloog is niet beschermd. Het is een vrij beroep, net zoals een stratenmaker of pedicure. Jij als lezer mag je dus ook zonder opleiding podoloog noemen.

Vaak zie je bij podologen dat zij er ‘iets anders’ bij doen. Als de achtergrond fysiotherapeut is (wat veel voorkomt), geen probleem. Is de achtergrond schoenmaker dan kun je je voorstellen dat de basiskennis normaal gesproken minder is dan die van een fysiotherapeut. Podotherapeuten zijn podotherapeuten. Een podotherapeut kiest voor een fulltime opleiding tot podotherapeut en oefent daarnaast vrijwel nooit een ander beroep uit. Dat zorgt voor focus en kennisontwikkeling.

Zoals ik al zei: praktisch gezien zijn er weinig verschillen. Beide disciplines behandelen klachten in het bewegingsapparaat die mogelijk voortkomen uit een afwijkende voetstand. Het grote praktische verschil zit in de specialisatie diabetes mellitus, waarvoor iedere podotherapeut een gedegen basis heeft gelegd tijdens zijn opleiding. Daarnaast kan de podotherapeut ook behandelingen aan huid- en nagels uitvoeren, iets waarvoor de podoloog een extra opleiding moet volgen tot bijvoorbeeld medisch pedicure.

Al deze aspecten samen bepalen het verschil. Wellicht nog het mooiste zou zijn dat alle podologen in Nederland een verkorte opleiding podotherapie kunnen volgen waardoor niemand het meer hoeft te hebben over de podoloog. Nog een voordeel: je lost er direct het tekort aan podotherapeut in het noorden van Nederland op, want daar zitten de meeste podologen geconcentreerd.

Geen reactie's

Geef een reactie