PTTD (pijn aan de binnenzijde van de enkel)

PTTD (pijn aan de binnenzijde van de enkel)

Pijn aan de binnenzijde van de enkel

Pijn aan de binnenzijde van de enkel is een klacht die ik regelmatig in de praktijk zie. Meestal ontstaat het door overbelasting van de pees van de achterste scheenbeenspier (tibialis posterior). In dit artikel bespreek ik deze klachten. Ik schrijf over de oorzaken en wat podotherapie voor je kan betekenen.

Anatomie

De achterste scheenbeenspier (zie afbeelding) is een belangrijke stabilisator van de voet. Samen met de spieren in de voetzool zorgt deze spier ervoor dat de voetboog intact blijft. De spier verloopt met zijn pees aan de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet.

Symptomen

Wanneer de pees klachten geeft voel je dit vaak als een zeurende pijn aan de binnenzijde van de enkel. Vaak is de voet al ingezakt (zie afbeelding) en zal deze naarmate de klachten vorderen meer inzakken. Het is dan ook een serieuze aandoening waarvoor behandeling echt noodzakelijk is.

Hoe ontstaat het dan?

De oorzaak is vaak het naar binnen kantelen of zogenaamde doorzakken van de voet. De aangedane pees kan simpelweg de kracht die vrij komt door het naar binnen zakken niet aan, waardoor deze geïrriteerd raakt. Vervolgens verliest de pees zijn stabiliserende functie en zakt de voet steeds verder naar binnen.

Behandeling

Vaak worden deze klachten behandeld door een combinatie van inlegzolen en fysiotherapie. Met de inlegzolen wordt het naar binnen zakken van de voet tegen gegaan en met fysiotherapie kan de pees sterker worden gemaakt. Hoe sneller er behandeling wordt ingesteld, hoe beter het resultaat!

Uit ervaring weet ik dat de klachten ondanks adequate behandeling lang aan kunnen houden. Dat komt doordat peesweefsel relatief langzaam herstelt.

Heb je deze klachten? Maak dan hier een afspraak!

De behandeling bestaat vaak uit het opnieuw trainen van de enkel door de fysiotherapeut. Als podotherapeut kan ik zorgen voor het beïnvloeden van de voetstand, waardoor de buitenzijde van de enkel wordt ontzien. Uiteraard doe ik daarvoor altijd eerst een grondig onderzoek. Bij ernstige gevallen kan het tapen of bracen van de enkel voor sportieve belasting uitkomst bieden. Uit de praktijk weet ik dat dit een goed resultaat op kan leveren! Mochten je klachten niet beter worden nadat we alles hebben geprobeerd dan kan een verwijzing naar de orthopedisch chirurg uitkomst bieden. Mocht je een afspraak willen maken, kijk dan even onderaan de pagina of klik hier.

Geen reactie's

Geef een reactie