Scheenbeenklachten (MTSS/compartimentsyndroom/stressfractuur)

Scheenbeenklachten (MTSS/compartimentsyndroom/stressfractuur)

Scheenbeenklachten (MTSS/compartimentsyndroom/stressfractuur)

Anatomie

De achterste scheenbeenspier is een belangrijke stabilisator van de voet. Samen met de spieren in de voetzool zorgt deze spier ervoor dat de voetboog intact blijft. De spier verloopt aan de binnenzijde van het scheenbeen met zijn pees aan de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet.

Scheenbeenklachten

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) is een vervelende aandoening die met name voorkomt bij sporters. Hardlopers en voetballers krijgen het meest met deze klachten te maken. De symptomen bestaan uit een zeurende of stekende pijn aan het uiteinde van het scheenbeen die toeneemt tijdens inspanning. Soms is inspanning niet meer mogelijk.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van MTSS. Het naar binnen kantelen van de voet, spierzwakte van de achterste scheenbeenspier en een verminderde heupstabiliteit zijn factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van de klachten. Wat ook een belangrijke rol speelt is de trainingsopbouw. Te snel opbouwen leidt tot overbelasting. Vrouwen worden meer getroffen dan mannen. Dat komt zeer waarschijnlijk doordat vrouwen een breder bekken hebben, waardoor er meer krachten op de binnenzijde van het scheenbeen ontstaan.

Ontstaan er klachten, dan lijkt het er volgens de meest recente inzichten op dat het botvlies van het scheenbeen geïrriteerd raakt. De achterste scheenbeenspier trekt teveel aan het botvlies waardoor de afbraak van botweefsel sneller gaat dan de opbouw. Door het naar binnen kantelen van de voet is de schokdemping op het scheenbeen verminderd, waardoor de achterste scheenbeenspieren de schok op gaat vangen. Dit geeft een trilling en daarmee nog meer trekkracht op het botvlies, waardoor de klachten verergeren.

Symptomen

De symptomen zijn al besproken en verdwijnen vaak na het stoppen van de inspanning. Maar wat als je moet stoppen met het hardlopen en veel druk op de je scheenbeen ervaart en misschien zelfs dove gevoelens hebt? Dan kan er sprake zijn van een compartimentsyndroom. Hierbij zwellen tijdens inspanning de spieren in het onderbeen op, maar geeft het bindweefsel (fascia) rondom de spieren te weinig mee. Daardoor ontstaat druk op de zenuwen en bloedvaten in het onderbeen en dat geeft een scherpe pijn die verder sporten onmogelijk maakt. Dit kan uitgesloten worden door middel van een drukmeting (intracompartementale drukmeting). Deze (overigens pijnlijke) drukmeting van het onderbeen wordt altijd afgenomen in het ziekenhuis. Tot slot kan het zijn dat er een stressfractuur aanwezig is. Deze kan uitgesloten worden door middel van een botscan.

Behandeling

Uiteraard wordt er eerst een uitgebreid onderzoek gedaan. De behandeling (zie ook de video) bestaat uit gedoseerde rust en het trainen van de achterste scheenbeenspier en heupstabiliteit. Daarnaast is aanpassing van het trainingsschema nodig. Dit kan voorgeschreven worden door een fysiotherapeut. Daarnaast kan podotherapie uitkomst bieden. Als podotherapeut kan ik een dempende inlegzool voor je maken die het naar binnen kantelen van de voeten controleert. Ook het aanpassen van de looptechniek kan uitkomst bieden. Daardoor neemt de trekkracht op het botvlies in het scheenbeen af en kunnen je klachten op termijn afnemen.

Heb je last van deze klachten? Maak dan hier een afspraak!

Geen reactie's

Geef een reactie