Voorste kruisbandletsel voorkomen door de voet te corrigeren, wat zegt de wetenschap?

Voorste kruisbandletsel voorkomen door de voet te corrigeren, wat zegt de wetenschap?

Sommige voetballers kennen het. Anderen, ik hoop jij ook, niet. Het is de nachtmerrie van iedere voetballer. En als je wil weten waar ik het over heb kijk dan even het filmpje hierboven. Een nachtmerrie van jewelste, is het niet?

 

Voorste kruisbandletsel (VKB-letsel) kan iedere sporter treffen. Het treft echter in het bijzonder de sporters die veel moeten kappen, draaien en springen. Voetbal, volleybal en handbal zijn de meest getroffen sporten. Vervelend letsel, waarvan je weet dat je minimaal een half jaar uit de roulatie bent. De meeste kruisbanden worden na letsel operatief vervangen, maar soms heb je mazzel en is een operatie niet nodig. En dat betekent trainen, trainen en nog eens trainen om die knie stabiel te krijgen.

 

De aangedane knie is vaak instabiel door een combinatie van factoren die er samen voor zorgen dat je knie meer naar binnen beweegt tijdens het kappen, draaien en landen. Die beweging noemen we de dynamische knievalgus (DKV), check maar op de afbeelding hieronder. Bij een vergrote DKV is het risico op VKB letsel vergroot.

 

 

En wat blijkt uit onderzoek? De manier waarop je voet beweegt heeft invloed op de DKV. Net zoals factoren als anatomie, spierkracht en hormonale invloed is dit een factor om rekening mee te houden bij letsel van de voorste kruisband. In het onderzoek werd gekeken naar de invloed van springen en landen op de beweging van de knie. Het bleek dat wanneer de voeten bij de landing met de grote tenen naar elkaar toe wezen de DKV liet toenemen. Dit resultaat werd in verband gebracht met een toename op het risico van VKB-letsel. Bij vrouwen was dit risico vervolgens hoger dan bij mannen.

 

Uiteraard is wetenschappelijk onderzoek niet heilig en ook deze studie had zeker zijn beperkingen. Maar het verband dat werd gevonden is opmerkelijk en geeft aanknopingspunten om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Als podotherapeut zie ik zeker een rol weggelegd voor podotherapie in de preventie van nieuw letsel. Want je leest het goed: nieuw letsel. Wil je voorste kruisband letsel (omdat je het gelukkig nog nooit hebt meegemaakt) voorkomen dan zal het zinvoller zijn om eerst voldoende kracht en stabiliteit in knie en heup te ontwikkelen!

 

Als je al eens een voorste kruisband hebt afgescheurd en een revalidatie hebt meegemaakt dan wil je dat liever niet nog een keer. Zeker als die DKV maar niet minder wil worden kan ik als podotherapeut helpen. Ik zou op basis van een uitgebreid onderzoek een inlegzool kunnen maken die de beweging van de voet controleert, waardoor de DKV afneemt en jij minder risico loopt op nieuw letsel.

 

Heb je een VKB letsel meegemaakt en heb je vragen over een traject bij de podotherapeut, neem dan gerust contact op via maikel@prokinesis.nl of 06-24250192! Direct een afspraak maken kan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie