Metatarsalgie

Metatarsalgie

Metatarsalgie: als je last hebt van pijn in je voorvoet.

Metatarsalgie betekent voorvoetpijn. Het is een verzamelnaam voor alle aandoeningen in de voorvoet. Samen met hielklachten zijn dit de meest voorkomende voetklachten die een podotherapeut ziet. In dit artikel lees je alle ins en outs over deze aandoening en wat podotherapie voor je kan betekenen.

Anatomie
In je voet bevinden zich vijf middenvoetsbeentjes. Elk middenvoetsbeentje heeft aan het uiteinde een kopje dat verbinding maakt met de botjes (phalangen) van je tenen. Ieder middenvoetsbeentje vorm dus een gewricht met de tenen. Deze gewrichten bevatten net als ieder gewricht een kapsel, waardoor het gewricht stabiel blijft. Daarnaast bevindt zich onder de voorvoet een vetkussen. Dat vetkussen bestaat om de kopjes van de middenvoetsbeentjes te ondersteunen en demping te bieden.

Symptomen
Bij metatarsalgie kunnen verschillende symptomen de kop opsteken. Hier volgt een lijst met de meest voorkomende symptomen.

  • Pijn in de voorvoet die toeneemt bij belasting
  • Eeltvorming onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes
  • Klauw- of hamerstand van de tenen
  • Verschuiven van het vetweefsel, het gevoel hebben “op de botjes te lopen” (met name bij de aanwezigheid van obesitas en senioren)
  • De klachten nemen af wanneer de schoenen uit worden gedaan, tenzij het vetweefsel is verplaatst
  • Bij een Mortonse neuralgie: brandende pijn en dove gevoelens en tintelingen in de 3e en 4e teen

Oorzaken
Metatarsalgie kent verschillende oorzaken. De klachten kunnen zowel voorkomen bij mensen met doorgezakte voeten (zgn. platvoet) als bij mensen met een hoge wreef (zgn. holvoet) of een bewegingsbeperking in de enkel. In alle gevallen ontstaat er een overdruk op het kapsel van de kopjes van de middenvoetsbeentjes, waardoor deze geïrriteerd raken. Ook het dragen van schoeisel met hoge hakken en een smalle teenpartij kan leiden tot het ontstaan van deze klachten. Het is dan ook niet voor niets dat vrouwen vaker door deze klachten worden getroffen dan mannen. Wanneer er een klauw- of hamerstand van de tenen aanwezig is wordt het achterliggende kopje(s) van het middenvoetsbeentje(s) verder in de grond geduwd.

Podotherapie
Als podotherapeut doe ik altijd uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van je klachten. In de afbeelding rechts zie je een typisch drukpatroon voor iemand met metatarsalgie. Deze druk kan helaas niet verminderd worden. Wat ik echter wel kan doen is de druk beter verdelen, waardoor de kopjes van de middenvoetsbeentjes minder worden belast. Er zal in het geval van de afbeelding meer druk moeten richting het eerste middenvoetsbeentje. Deze is dikker en kan meer belasting dragen dan de andere middenvoetsbeentjes. Dit kan bereikt worden door middel van inlegzolen met een specifieke drukverdeling. Heb je daarnaast ook klauwtenen of hamertenen? Dan kan een teenstukje van siliconen uitkomst bieden om de klachten nog verder te ontlasten. Tot slot behoort een passend schoenadvies tot de mogelijkheden! De prognose is goed tot uitstekend. De meeste mensen met deze klachten hebben na podotherapeutische behandeling minder tot geen klachten meer.

Heb je deze klachten en ben je benieuwd wat ik voor je kan doen? Maak dan een afspraak!

Geen reactie's

Geef een reactie