Heb je een beenlengteverschil? Weet je dat wel zeker?

beenlengteverschil

Je denkt een beenlengteverschil te hebben. Misschien draag je zelfs al een hakverhoging in of onder je schoenen om het beenlengteverschil te compenseren. Het lijkt zo makkelijk: je ene been is korter dan het andere. Want dat is wat een klassiek beenlengteverschil is. Maar zoals altijd: het is gecompliceerder dan het lijkt! In de praktijk blijkt vaak dat er helemaal geen lengteverschillen zijn. De gevolgen van onterechte correctie kunnen vervelend zijn…

De oorzaken van een beenlengteverschil

De oorzaken van beenlengteverschillen zijn verschillend. Grofweg kennen we er vier.

  • Anatomisch

Een anatomisch beenlengteverschil is een klassiek beenlengteverschil. Hierbij is het ene been echt korter dan het andere. Vaak is dit aangeboren of door een stoornis/trauma (aan de groeischijf van scheenbeen of dijbeen) tijdens de groei ontstaan.

  • Afwijkende stand van de wervelkolom, heup, knie of voet

Een afwijkende, asymmetrische stand van de wervelkolom (bijvoorbeeld een scoliose), heup, knie of voet kan ook een beenlengteverschil veroorzaken. Een asymmetrische stand ontstaat vaak ter compensatie van asymmetrie hogerop. Zo kan een scoliose in de wervelkolom ervoor zorgen dat de ene voet compenseert door naar binnen te zakken, terwijl de andere naar buiten zakt. Uiteraard werkt dit andersom ook, van de voet naar de wervelkolom. Hierdoor krijg je een zogenaamd “functioneel” beenlengteverschil.

  • Bekkenscheefstand

Een bekkenscheefstand of verwringing van het bekken kan ook aanleiding geven tot het ontstaan van een “functioneel” beenlengteverschil. Vaak ligt hier een traumamoment of scheefstand in de wervelkolom aan ten grondslag. Ben je vroeger als kind wel eens flink gevallen? Dikke kans dat je bekken scheef staat en dat je compenseert. Ook na zwangerschappen en bij bekkeninstabiliteit staat het bekken nogal eens scheef.

  • Gewrichtsprotheses

Bij senioren zien we steeds vaker gewrichtsprotheses. Deze zorgen vaak voor een beenlengteverschil. De prothese is vaak van een andere maat dan het gewricht waarmee iemand werd geboren.

Klachten door een beenlengteverschil

Klachten die worden veroorzaakt door een beenlengteverschil uiten zich vaak wanneer je langer stilstaat. Tijdens (hard)lopen worden je klachten juist minder. Dit komt doordat de invloed van het beenlengteverschil dan afneemt (wat overigens niet wil zeggen dat je tijdens lopen geen klachten zult ervaren). Tijdens hardlopen belast je eenbenig en heeft een beenlengteverschil minimale invloed.

  • Bij lang staan last krijgen van je lage rug kan duiden of de aanwezigheid van een beenlengteverschil;
  • Sta je lang en krijg je last van je heup of knie en is de oorzaak van de pijn onverklaarbaar? Wellicht zit er een beenlengteverschil onder;
  • Sta of loop je instabiel nadat je een gewrichtsprothese in de knie of heup hebt gekregen? Wellicht is er door de operatie een beenlengteverschil ontstaan.

Resultaten uit onderzoek laten zien dat we in voldoende mate zeker kunnen stellen of beenlengteverschillen wel echt bijdragen aan het ontstaan van klachten in het bewegingsapparaat. Het grappige is echter dat een beenlengteverschil dat op de juiste manier wordt aangepakt de klachten vaak verdwijnen.

Heb je wel een beenlengteverschil maar geen klachten? Dat kan. Waarschijnlijk compenseert jouw lichaam prima. Er is dan ook geen reden tot correctie. Je bent er vroeg genoeg bij als je klachten krijgt.

Betrouwbaar meten van een beenlengteverschil…

Een beenlengteverschil diagnosticeren is niet makkelijk. De enige betrouwbare methode: een röntgenfoto van zowel je linker- als rechterbeen waarop de lengte opgemeten kan worden. Deze methode wordt echter niet zo vaak toegepast. De plankjesmethode, waarmee met plankjes onder je voeten het verschil wordt gemeten is gebruikelijker. Zeker onder podotherapeuten. Probleem: hij is minder betrouwbaar. Dus: beter is om wat extra dingen te testen. Ga je naar een podotherapeut dan moeten de volgende zaken echt na worden gelopen:

  • De lengte van je benen/stand van je bekken in ruglig, zit en stand
  • De invloed van je voetstand (stel: je ene voet staat meer ingezakt dan de andere, dan zou dat ook een lengteverschil op kunnen leveren. Alleen is dat dan niet een klassiek beenengteverschil)
  • Staat je bekken als je zit scheef? Dan kan een bekkenscheefstand ook de oorzaak zijn van het verschil.

In de video is een DIY opgenomen zodat je een beenlengteverschil bij jezelf kunt leren herkennen. Uiteraard is het handig om uiteindelijk een professional het lengteverschil volledig te laten onderzoeken!

Uit de praktijk…

Zomaar twee voorbeelden uit de praktijk, waarbij correctie zijn werk heeft gedaan. Vrijwel altijd geeft een correctie door middel van een simpele hakverhoging resultaat.

De gevolgen van foutieve correctie

In een paar recente gevallen in onze praktijk was er onterecht of aan de verkeerde zijde gecorrigeerd met een hakverhoging. Nou hoeft dit niet fout te zijn: als je behandeling krijgt voor een beenlengteverschil is regelmatige controle aanbevolen. Zo zagen wij dit voorjaar iemand met heupklachten waarbij de hakverhoging aan de verkeerde zijde was geplaatst. Deze persoon had veel klachten, die toegenomen waren sinds het dragen van de hakverhoging. Het verwijderen van de verhoging gaf al verlichting, waarna plaatsing van de hakverhoging aan de juiste zijde alle klachten deed verdwijnen. Uiteraard samen met oefeningen van de fysiotherapeut.

Onverklaarbare knieklachten

Onlangs kwam er een jongvolwassene naar de praktijk met klachten in de knieholte. Zijn fysiotherapeut had hem erop geattendeerd dat hij wel eens een beenlengteverschil zou kunnen hebben. Nooit was daar eerder naar gekeken, terwijl er toch al geruime tijd klachten aanwezig waren. Het plaatsen van een hakverhoging liet ook hier de klachten verdwijnen.

Wat we bij ProKinesis doen

Je hebt gelezen hoe belangrijk het is dat er een goede diagnose komt. Wil je weten hoe het in jouw geval zit? Maak dan een afspraak  in Enschede, Hengelo of Oldenzaal. Wij doen uitgebreid onderzoek naar de oorzaak. Met een hakverhoging voor een anatomisch beenlengteverschil of inlegzolen bij andere oorzaken kunnen we je probleem (gedeeltelijk) oplossen!