
Chronische enkelinstabiliteit: schade aan je enkelbanden
Je bent vast wel eens door je enkel gegaan. Zelfs als je niet aan sport doet zou je dat zomaar kunnen gebeuren. Na een aantal dagen pijn en zwelling en soms een drukverband kun je vaak zonder problemen verder. Maar wat als er toch pijn blijft bestaan? Dan zou er wel eens sprake kunnen zijn van chronische enkelinstabiliteit. Hoe dat komt? Waarschijnlijk heb je flinke schade aan de buitenste enkelbanden opgelopen.
Hoe zit dat met die enkelbanden?
Je enkelbanden zijn bedoeld om stevigheid aan het gewricht te bieden. Ze zitten zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde van je enkel. Ze werken helaas niet zoals een elastiek: die kun je uitrekken waarna hij terug zal keren in zijn normale positie. Banden keren eenmaal uitgerekt niet meer terug naar de oude situatie. Bovendien geven je banden signalen door naar je hersenen. Als deze uitgerekt zijn is de signaaloverdracht ook gestoord. Daardoor kan het zomaar zijn dat je steeds opnieuw door je enkel gaat. Het gevolg: blijvende pijn en zwelling die bij iedere keer dat je door je enkel gaat terugkeert. En dat kan je flink beperken! Bovendien kan er onderliggend ook schade aanwezig zijn in het enkelgewricht en de pezen rondom de enkel.
Er komen niet zelden complicaties om de hoek kijken…
Vaak wordt bijvoorbeeld pijn aan de buitenzijde van de enkel gemeld. Hier lopen twee pezen. Deze pezen moeten voor de stabiliteit van het enkelgewricht zorgen als de banden niet meer naar behoren functioneren. Deze werken hard om de enkel stabiel te houden. Daardoor raken ze op lange termijn geïrriteerd. Ze zijn immers gemaakt om het gewricht te laten bewegen, niet om het te stabiliseren.
Ook de functie van het gewricht onder je enkel speelt mee. Dit kan instabiel zijn geworden door de verschillende trauma’s. Daardoor veranderd je voetfunctie. En dat houdt het probleem vervolgens in stand.
De aanpak
Laat op basis van een uitgebreid onderzoek een paar inlegzolen maken. Dit zorgt ervoor dat de stabiliteit van het gewricht onder de enkel verbeterd, waardoor de enkelpezen worden ontzien. Onze praktijkervaring laat zien dat dit al een aanzienlijk deel van het probleem op kan lossen.
Maar dat is niet het enige: je moet ook gaan trainen. De stabiliteit van je enkel moet immers verbeteren. In mijn praktijk werk ik veel samen met fysiotherapeuten. Zij kunnen je helpen met een op maat gemaakt oefenprogramma.
Verbeteren je klachten ondanks deze maatregelen niet dan is chirurgisch herstel van de enkel een optie…. Maar dat voorkom je liever: een afspraak maken kan hier.