8 vragen en antwoorden bij het kopen van hardloopschoenen
Passen mijn hardloopschoenen goed bij mijn voet? Zomaar een vraag die wij vaak krijgen. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar je wil wel graag comfortabel hardlopen. Doe dus je voordeel met de vragen en antwoorden in dit blog en maak zelf je keuze.
1. Moet ik een loopanalyse doen bij het kopen van hardloopschoenen?
Ons antwoord daarop is nee. Het doen van een loopanalyse kan nuttig zijn om inzicht te krijgen in hoe je lichaam beweegt. Het doen van een loopanalyse is echter niet nodig om de juiste schoenen te selecteren. Vaak zetten winkeliers je oude en nieuwe schoen naast elkaar in een video. Uiteraard zie je dan een verschil. Dat verschil wordt echter uitvergroot door de schoen. Uit onderzoek blijkt dat de schoen 2x zoveel naar binnen kantelt dan de voet zelf doet. Meer weten? Check ook dit blog voor meer informatie.
2. Hoe selecteer ik dan wel de juiste hardloopschoen?
Voor loopcomfort is een perfecte pasvorm nodig. Comfort = gevoel, dus vertrouw daarop. Hardloopschoenen worden gemaakt van synthetisch materiaal en lopen daarom niet uit. Je schoen moet bij het passen direct goed zitten. Zorg dat je grote teen ongeveer 1,5 centimeter overhoudt. Ga binnen de winkel een stukje hardlopen op de schoenen. Krijgt je lichaam bij iedere stap een dreun of hoor je een bonkend geluid? Vraag dan om een schoen met meer demping. Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen comfort kunnen filteren op basis van de input die vanuit de ondergrond komt. En dat zou in theorie een preventief effect op het ontstaan van blessures kunnen hebben. Voelt je schoen comfortabel dan is de kans dat je goed zit groot.
3. Koop je hardloopschoenen nooit online
Ga naar een winkel. De gemiddelde eigenaar van een hardloopspeciaalzaak is zelf fanatiek hardloper en kan je een fantastisch advies geven. Bovendien kun je verschillende schoenen naast elkaar testen en pak je direct de juiste maat. Wij weten dat online kopen vaak goedkoper is. Maar vergelijk je de kosten voor hardlopen met wielrennen dan weet je dat je al een relatief goedkope hobby hebt. Als je een model hebt dat goed bevalt ligt het voor de hand online de opvolger te bestellen. Doe dit ook niet: de opvolger van je huidige schoen is doorontwikkeld en kan volledig anders in elkaar zitten dan je huidige schoen.
4. Welke drop moeten mijn hardloopschoenen hebben?
Het verschil tussen de hiel en de tenen is de drop. De laatste jaren is er veel discussie over de drop. In een klassieke hardloopschoen ligt de drop rond de 10 mm. ASICS houdt tegenwoordig rekening met de verschillende tussen man en vrouw. Voor vrouwen is de drop hoger gemaakt. Saucony daarentegen maakt in de basis alleen nog maar schoenen met een drop van 8 mm of lager. Het idee is dat bij een lagere drop je sneller kunt lopen en meer voor een midden- of voorvoetlanding kunt gaan. Weet je van jezelf of je een hiellander of voorvoetlander bent? Dan kun je de drop daarop aanpassen. Hoe meer je een hiellander bent, hoe hoger je drop moet zijn. Het gaat erom dat het gevoel comfortabel blijft.
5. Heb ik een anti-pronatieschoen nodig?
Dit is één van een de meeste gestelde vragen in onze praktijk. Het antwoord krijg je hier. Vuistregel: geen klachten = geen anti-pronatieschoen.
6. Ik ben door het hardlopen afgevallen, moet ik daar rekening mee houden?
Wellicht zit je lichaam anders in elkaar dan vorig seizoen. Je lengte en vooral je gewicht zijn belangrijk bij de keuze van een hardloopschoen. Vuistregel: hoe lichter je bent, hoe minder demping je nodig hebt. Vertrouw ook hier weer op de functie van je hersenen.
7. Moet ik mijn hardloopschoenen wel vervangen?
Na ongeveer 200 kilometer staat je voet afgedrukt in het binnenwerk van de schoenen. De vuistregel is dat je de schoenen na iedere 750-1000 kilometer moet vervangen. Deze regel wordt echter nergens onderbouwd. Ook hier kun je vertrouwen op comfort: voel je meer klappen en dreunen op je lijf dan is het tijd om de schoenen te vervangen. Tot die tijd kunnen ze prima mee. Koop je nieuwe schoenen, bouw het gebruik van de oude schoenen dan af. We zien juist veel blessures bij het wisselen van schoenen. Laat je lichaam langzaam wennen.
8. Moet ik meerdere paren hardloopschoenen afwisselen?
Dat is wel handig. Koop twee goed zittende schoenen van verschillende merken. Door de verschillende eigenschappen varieer je met de belasting op je lijf. Daardoor neemt het risico op blessures af. Varieer ook met trainingsvormen. Meer tips over blessurepreventie krijg je hier.
De belangrijkste tips op een rijtje:
- Maak geen grote veranderingen tenzij je klachten hebt
- Pak de hardloopschoen die het meest comfortabel voelt
- Koop je schoenen niet online
Toch problemen?
Ons hardlooponderzoek is het meeste complete lichamelijke onderzoek voor hardlopers. In een 12 weken durend traject pakken we de oorzaak van je klachten aan en gaan we voor verbetering van je performance. Nieuwsgierig? Check de link of neem via maikel@prokinesis.nl of 06-24250192 contact op. Ook voor een schoenadvies kun je bij ons terecht. Plan een consult in onze online agenda.