Hielpijn bij kinderen
Moet jouw kind stoppen met sport vanwege pijn? En vertelt hij of zij dat de hiel pijnlijk is? Grote kans dat je kind last heeft van hielpijn. Hielpijn komt bij kinderen voor als de Ziekte van Sever. Dit is een aandoening van de groeischijf in de hiel. De klachten ontstaan vaak tussen het 8e en 15e levensjaar. Jongens worden vaker getroffen dan meisjes. Waarschijnlijk heeft dit met de lichaamsbouw te maken. Alhoewel de aandoening wordt betiteld als een ziekte is het vaak simpel op te lossen door middel van podotherapie. In dit artikel lees je er alles over!
Hoe herken ik de ziekte van Sever?
De ziekte van Sever is een blessure die voorkomt bij actieve kinderen. In de praktijk zien wij de meeste klachten bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar oud. Het komt voor bij alle activiteiten of sporten waar rennen en/of springen belangrijke componenten zijn. De klachten bestaan vaak uit een stekende of zeurende pijn die aan het einde of na activiteit op komt zetten en vervolgens in de uren daarna weer verdwijnt. Soms is het vanwege de pijn nodig om de activiteit te stoppen. Het kan ook zijn dat het kind afwijkend gaat lopen om de aangedane hiel te ontlasten.
Wat is oorzaak van deze klachten?
De meeste klachten worden gezien aan het begin van het sportseizoen. Na een lange vakantie is een overbelasting bij het hervatten van de training snel aanwezig. Wat wij ook vaak zien is dat kinderen in een groeispurt zijn (over de ontwikkeling van kinderen lees je hier verder). In een groeispurt groeit botweefsel sneller dan spierweefsel, waardoor de trekkracht van de kuitspieren op de achillespees toeneemt. Verder is het naar binnen kantelen van de voet een factor om rekening mee te houden. Hierdoor ontstaat een scheve trekkracht op de achillespees. Hetzelfde geldt voor bewegingsbeperkingen van de enkel. Ook kunnen de harde hielkappen in bijvoorbeeld voetbalschoenen voor een hogere druk op de groeischijf zorgen als de klachten eenmaal aanwezig zijn. Tot slot kunnen factoren als een trap op de hiel krijgen tijdens voetbal en obesitas een oorzaak zijn. Kinderen met deze klachten zitten vaak in een groeispurt. Door de snelle groei komt er meer trekkracht op de groeischijf vrij. Dit komt doordat botten sneller groeien dan spieren.
FAQ
Kan het kwaad om met deze klachten door te blijven lopen?
Nee, er zijn geen gevallen bekend waarin er restschade is ontstaan. Sterker nog: als podotherapeut zie ik liever dat kinderen met deze klachten gewoon doorgaan met sporten. Eventueel met minder intensiteit. Bij teveel pijn is het uiteraard wel handig om even te stoppen. Beweging is belangrijk voor kinderen en door rust te nemen zorg je ervoor dat de belastbaarheid minder wordt. Beter een aantal weken langer bezig met het herstel dan een terugval in de belastbaarheid waardoor de klachten langer aanwezig blijven.
Zachte hakverhogingen, werken die?
Ja, deze werken zeker. Ze halen echter niet de oorzaak weg, waardoor de klachten op langere termijn vaak terugkeren.
Een nachtspalk, is dat een oplossing?
Ten eerste zijn nachtspalken onhandig, ten tweede werken deze alleen ‘s nachts. En juist dan is er geen belasting. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als voor de zachte hakverhogingen. De nachtspalk rekt de kuitspier maar haalt de oorzaak niet weg.
Kan ik zelf testen of het de Ziekte van Sever betreft?
Er is een test die een goede indicatie geeft. Zie de video hier. Je pakt met een pincetgreep de hiel vast en knijpt even zo hard als je kunt. Bij pijn is er mogelijk sprake van de Ziekte van Sever.
Podotherapie voor kinderen met hielpijn
Als podotherapeut doe wij altijd uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de klachten van je zoon of dochter. De behandeling bestaat uit het controleren van het naar binnen zakken van de voet met inlegzolen. Is er een blokkade van de bewegingen van het enkelgewricht aanwezig dan zullen wij ook verwijzen naar een fysiotherapeut. Vaak geeft dit binnen 6-8 weken een goed resultaat. Bij sommige kinderen houden de klachten langer aan. Hoe dan ook verdwijnen de klachten vanzelf rond het 15e levensjaar, de groeischijf is als deze sluit sterk genoeg om de belasting te kunnen dragen. Meer weten over de behandeling? Check dan hier de video.
Meer informatie of online een afspraak maken?
Herken je deze klachten bij je kind of wil je meer informatie? Neem dan contact op of maak een afspraak in de online agenda! Je kan ook een reactie op deze post achterlaten of bellen met 06-24250192. Wij helpen je graag.