Inlegzolen van ProKinesis: maatwerk voor iedere schoen.

Inlegzolen

Onlangs schreven wij een blog met het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over inlegzolen. In de serie “Inlegzolen van ProKinesis” nu een nieuw blog over maatwerk. In dit blog willen we je laten zien dat het handig is om na te denken over het gebruik van je inlegzolen. Tevens leggen we het verschil tussen inlegzolen voor je dagelijkse schoenen en voor je sport- en voetbalschoenen uit.

Gebruik van je inlegzolen

Vaak kom je met één paar inlegzolen een heel eind. Maar wat wij in de praktijk vaak voorbij zien komen is het volgende: één paar inlegzolen wordt in alle mogelijke schoenen gebruikt. En ja, zelf geven wij dat advies ook wel eens. We nemen in onze overweging kosten, gebruik en levensduur van de inlegzolen mee. Ook voor kinderen is het niet te doen om meerdere paren inlegzolen te hebben. Dit omdat ze vanwege groei relatief vaak vervangen moeten worden. Als we het advies geven om één paar inlegzolen in alle schoenen te dragen zorgen we er wel voor dat de zool ook in alle schoenen functioneel is. Maar is het ideaal? Helaas niet. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je nu direct inlegzolen moet nemen voor in al je schoenen, want dat is een kostbare investering. We willen je aanzetten tot het nadenken over het gebruik van je inlegzolen.

Dagelijkse schoenen

Inlegzolen voor je dagelijkse schoenen worden gemaakt op de leest waarop confectieschoenen gemaakt worden. Dat betekent dat ze over de breedte van de voet tussen de hiel en tenen breder zijn dan inlegzolen voor in bijvoorbeeld voetbalschoenen. Daarnaast zit de correctie op andere plekken dan in sportzolen. Het bovenmateriaal is daarbij ook gladder.

Sport- en voetbalschoenen

Sportzolen zijn over de gehele lengte van de zool vaak een stuk smaller. Daarom passen deze vaak nog wel goed in sneakers, maar in confectieschoenen wordt het een lastig verhaal. Sportzolen zou je niet moeten dragen in dagelijkse schoenen (tenzij je een advies van ons hebt gekregen dat het kan). Sportzolen bevatten namelijk een andere correctie dan dagelijkse inlegzolen. Dat komt doordat de voet tijdens het sporten te maken krijgt met een hogere impact, waardoor deze meer vervormd. Ook is er meer voorvoetbelasting tijdens sport. Tot slot staat de ruimte in sportschoenen niet altijd toe om met een grotere correctie te werken. De meeste correctie in sportzolen halen we daarom in de achter- en voornamelijk voorvoet, waardoor de middenvoet vaak lager uitkomt.

Verschillen

Er zijn dus wel degelijk verschillen tussen de functie van dagelijkse schoenen en sport- en voetbalschoenen. Het is zeer persoonlijk hoe je lichaam reageert op het gebruik van de inlegzolen. Het is daarom belangrijk om maatwerk te krijgen. Verkeerd gebruik van je inlegzolen kan leiden tot het niet oplossen van je klachten. En dat is zonde.

Afspraak

Heb jij inlegzolen en zijn deze aan vervanging toe? Lees dan eerst deze tips. Ben je toe aan een frisse blik op je inlegzolen en/of klachten? Maak dan een afspraak. We helpen je graag.