Wanneer moet je inlegzolen vervangen? 3 tips!

Inlegzolen vervangen

Als je al een tijdje op inlegzolen loopt dan heb je vast gemerkt dat deze aan slijtage onderhevig zijn. Helaas zijn er geen inlegzolen meer (vroeger werden ze van staal gemaakt, dat ging pas lang mee) die een leven lang hun functie behouden. En omdat staal niet zo comfortabel is blijf ik ze toch liever van kunststof maken! De vuistregel voor vervanging is: 1x per jaar. Op basis van onze praktijkervaring hoeft dat echter lang niet altijd zo te zijn…

Waarom je inlegzolen niet het eeuwige leven hebben

Een stukje techniek. Je inlegzolen zijn gemaakt van Ethyl Vinyl Acetaat (EVA) of Thermoplastisch Polyurethaan (TPU). Beide zijn kunststoffen die onder hogere temperaturen kunnen vervormen. Bovendien is het schokdempend, slijtvast, waterafstotend, biedt het isolatie en is het licht van gewicht. Het nadeel is dat het bij lange belasting inzakt. Daardoor worden je inlegzolen na verloop van tijd dunner. Helaas is EVA, doordat het zo slijtvast is, niet af te breken en opnieuw op te bouwen tot een nieuw product. Dat maak recycling op dit moment nog onmogelijk. Aan de andere kant: doordat het zo slijtvast is heb je minder snel nieuwe inlegzolen nodig.

TPU is slijtvaster en het basismateriaal van onze 3D geprinte inlegzolen (is jouw inlegzool gemaakt na februari 2021? Dan heb je een 3D geprinte inlegzool). De levensduur is langer dan EVA. Hoe het materiaal functie verliest wordt in de loop van 2022 bekend. Tot die tijd is het advies om deze na een jaar wel te laten controleren.

De belangrijkste reden voor vervanging van je inlegzolen is dus dat het materiaal na verloop van tijd dikte en dus functie verliest. Maar wanneer moet je dan terug? Hieronder drie tips waarmee je voor jezelf kunt controleren of een controle nodig is.

Terugkerende klachten

Als je dezelfde klachten terugkrijgt die juist waren verdwenen door het dragen van de inlegzolen dan is het zinvol om eens een afspraak te maken. Vaak bieden nieuwe inlegzolen de beste oplossing. Maar soms is ook een opknapbeurt om de dikte van je inlegzolen terug te winnen al voldoende!

Het materiaal begint te slijten

Dit zien we in onze praktijk met name bij inlegzolen die al langer dan twee jaar gedragen worden. Het EVA slijt en er vallen gaten in. Soms is het echter alleen de toplaag die slijt, deze kan d.m.v. een opknapbeurt makkelijk hersteld worden! Het is wel belangrijk om te laten controleren op welke plekken de slijtage zich bevindt: we willen immers een zo optimaal mogelijke voetfunctie.

De inlegzool zit niet meer comfortabel

Als je merkt dat je inlegzool in de loop van de tijd steeds minder comfortabel gaat zitten dan is het tijd om een afspraak te maken. De vorm van je voet kan in de loop van de jaren veranderen, maar ook kan het EVA van vorm zijn veranderd. Dit komt vaker voor bij mensen die al jaren dezelfde inlegzool dragen. Ook hier zijn nieuwe inlegzolen de beste oplossing.

En als er geen klachten zijn?

Dan is een controle niet direct nodig. Twijfel je ergens over of heb je vragen dan ben je uiteraard altijd welkom om die te stellen. Als er geen klachten zijn en je een extra paar inlegzolen wil dan kan dat natuurlijk ook. Neem hiervoor gerust contact op via 06-24250192 of administratie@prokinesis.nl.

Afspraak maken

Een afspraak maken voor controle kan het meest gemakkelijk online. Uiteraard kun je ook bellen op 06-24250192. We helpen je graag!