maikel@prokinesis.nl

053 203 20 72

logologologo
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
logologologo
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
10 augustus 2018 door Maikel Blessurewijzer 0 reacties

Last van je scheenbeen? Lees hier hoe je ervan herstelt.

Shin splint? Lees hier hoe je ervan herstelt.

Heb jij last van je scheenbeen? Grote kans dat je dit vooral voelt tijdens het hardlopen en dat het dus om shin splints gaat. Dat gaat ten koste van het plezier in het hardlopen en je gezondheid op lange termijn. Want niet kunnen bewegen brengt risico’s met zich mee. In dit lange artikel krijg je alle benodigde uitleg over scheenbeenklachten en lees je hoe je van deze klachten af komt. We vallen maar direct met de deur in huis: het is soms een lang traject…

Last van je scheenbeen tijdens het hardlopen

10-15% van de hardlopers krijgt te maken met de pijn in het scheenbeen tijdens het hardlopen. Ook sporters die veel springen zijn gevoelig voor deze klachten. In de volksmond worden. De shin splint is een overbelastingsblessure aan het uiteinde van het scheenbeen die gepaard kan gaan met een vermoeidheidsbreukje.

Hoe herken ik shin splints?

De symptomen van een shin splint zijn als volgt:

  • Vaak doe je aan hardlopen of sporten waarbij je veel springt;
  • Daarbij krijg je pijn aan het onderste deel van het scheenbeen, die toeneemt bij verder belasten;
  • Deze pijn straalt vaak niet uit naar andere plekken, maar kan richting de knie uitstralen;
  • De pijn is in het dagelijks leven eigenlijk niet aanwezig, alleen soms de dag na sportieve inspanning.

Dit zijn veelgehoorde symptomen. Herken je deze? Dan is de kans dat je last hebt van shin splints aanwezig. Onderzoek door een arts, fysiotherapeut of podotherapeut kan de diagnose bevestigen. Bij langer bestaande klachten of het vermoeden van een vermoeidheidsbreuk kan een botscan worden aangevraagd. Het maken van een röntgenfoto of MRI laat geen directe meerwaarde zien in het stellen van de diagnose.

Hoe shin splints ontstaan?

Daar is discussie over. Waarschijnlijk is er sprake van een dysbalans in de opbouw en afbraak van bot. Normaal gesproken reageert het bot in ons lichaam met opbouw van extra botweefsel als er overbelasting op dat bot aanwezig is. Belasten we niet, zoals bij een botbreuk, dan wordt gezond bot dunner.

Omdat bot nogal poreus is moet dit proces van botopbouw snel gebeuren. Als de belasting op het bot te hoog wordt kan het bot niet snel genoeg herstellen. Dit leidt in eerste instantie tot de overbelastingsreactie en later tot het vormen van een vermoeidheidsbreuk.

Spieren geven de belasting aan het bot door via het botvlies. In het scheenbeen bevindt zich de achterste scheenbeenspier. Deze spier hecht relatief breed op het scheenbeen aan en heeft dus veel botcontact. Dit is dan ook vaak de spier die bij shin splints op basis van het bovenstaande mechanisme zorgt voor het ontstaan van de klachten. Ook de diepe kuitspier kan verantwoordelijk zijn voor de klachten.  De overbelastingsreactie gaat gepaard met een ontstekingsreactie van het botvlies. De oorzaak van het ontstaan van een ontstekingsreactie op deze plek is nog onbekend. Vaak raakt het botvlies op de aangedane plekken ook los, gelukkig kan dit ook weer herstellen.

Hoe kunnen die spieren dan zorgen voor deze klachten?

Een afwijkend looppatroon is één van de meest genoemde oorzaken van last aan het scheenbeen. Met name het naar binnen kantelen van de voet (overpronatie, pronatie) tijdens het hardlopen is een belangrijke oorzaak. Ook de duur van het naar binnen kantelen is belangrijk. De diepe kuitspier maar vooral de achterste scheenbeenspier zorgen ervoor dat de voet naar buiten kan kantelen. Hoe langer de voet naar binnen kantelt tijdens het hardlopen, hoe langer de achterste scheenbeenspier moet werken om de voet te stabiliseren. Ook de diepe kuitspier werkt in mindere mate mee aan dit proces. Als beide spieren te lang worden belast levert dit een vergrote belasting op aan het botvlies van het scheenbeen.

Hardloper? Let op je looptechniek!

Steeds meer klachten worden in verband gebracht met een afwijkende looptechniek. Hardlopers die op hun hiel landen tijdens het hardlopen krijgt een grotere schokbelasting op het scheenbeen. Dit leidt tot trillingen in de genoemde spieren. Daardoor neemt vervolgens de belasting van het botvlies toe.

Er is nog meer waardoor je last kunt krijgen van je scheenbeen…

Blessurehistorie

De blessurehistorie speelt mee. Heeft iemand eerder last van het scheenbeen gehad dan is het risico op het ontwikkelen van nieuwe klachten vergroot. Dit speelt met name als het afwijkende looppatroon, de looptechniek en de revalidatie niet goed zijn aangepakt.

Mineraaldensiteit van het bot

Onderzoekers hebben gevonden dat mensen met last van hun scheenbeen minder calciumrijke voeding eten. Als Nederlanders met onze hoge zuivelconsumptie is dat eigenlijk vreemd. Maar goed, het schijnt dat calcium uit zuivel niet zo goed door ons lichaam kan worden opgenomen. Daarnaast zouden tekorten aan vitamine D mee kunnen spelen. Vitamine D zorgt er immers voor dat calcium in het bot kan worden opgenomen. Tenzij er genoeg calcium via de voeding binnenkomt natuurlijk. Ook voor vrouwen met amenorroe is dit een mogelijke oorzakelijke factor voor hun shin splints.

Spierkracht en flexibiliteit: oefentherapie bij shin splints

Het is altijd belangrijk om gedurende de revalidatie van de shin splint te werken aan de spierkracht en flexibiliteit van alle spieren in het been. Het gebruik van de juiste spieren op het juiste moment is van niet te onderschatten waarde. Ook in het voorkomen van nieuwe blessures. Met name de bilspieren lijken een belangrijke rol te spelen. De diepe bilspieren stabiliseren het been tijdens het hardlopen. Als ze niet doen wat ze moeten doen draait het bovenbeen naar binnen. Daardoor komt er een afwijkende kracht vrij op de binnenzijde van het scheenbeen. En dat draagt dan op zijn beurt weer bij aan het ontstaan van de klachten.

Schoeisel

Schoeisel is een belangrijke parameter. Ondanks het feit dat het nooit bewezen is dat schoeisel blessures voorkomt is het verstandig om een sportschoen te gebruiken waarvoor hij gemaakt is. Hardlopen in een tennisschoen is niet slim. Een tennisschoen is immers gemaakt voor een ander beweegpatroon.

Ondergrond

Hardlopen op onverharde- en onregelmatige ondergronden en bergachtig terrein zorgt voor een grotere belasting van de genoemde spieren. Dit leidt dus ook weer tot een toename van de belasting op het scheenbeen.

Obesitas

Mensen met last van hun scheenbeen hebben over het algemeen een hoger vetpercentage. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat ze obees zijn. Maar gewicht speelt een rol. Bij een toename van het gewicht neemt ook de impact op het scheenbeen en daarmee de trilling op de spieren tijdens het hardlopen toe. Vrouwen hebben van nature wat meer vetmassa, waardoor zij meer risico lopen op deze klachten.

Too soon, too much = verkeerde trainingsopbouw

Het principe van het teveel trainen in te korte tijd is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van deze klachten. Hierdoor krijgt het bot immers niet voldoende hersteltijd. Een adequate trainingsopbouw is voor alle sporters, ook die zonder een shin splint, belangrijk.

Het belangrijkste: hoe kom ik van de last van mijn scheenbeen af?

Zoals je hebt kunnen lezen worden shin splints door verschillende factoren veroorzaakt. Je hebt dus een volledige aanpak van deze factoren nodig om van deze klachten af te komen. Begeleiding van een fysiotherapeut én podotherapeut is daarbij gewenst.

Start je herstel met deze 7 vragen

  • Kijk eens naar je looptechniek. Zie je mogelijkheden om een middenvoetslanding mogelijk te maken? Daarmee daalt de impact op je scheenbeen. Heb je enkelklachten? Dan is een middenvoetslanding wellicht minder handig. Laat dat dus eerst checken, dat kan onder andere bij ons.
  • Kijk kritisch naar je trainingsopbouw. Doe je teveel? Doe dan een stapje terug. Vraag begeleiding van een sportfysiotherapeut.
  • Krijg je genoeg calcium via je voeding binnen? Hoe is het met je vitamine D waarde gesteld?
  • Zijn je diepe bilspieren sterk genoeg?
  • Draag dempend, lichtgewicht sportschoeisel, vervang je schoenen bij twijfel hierover
  • Loop zoveel mogelijk op een harde, vlakke ondergrond (maar wel met dempende schoenen!)
  • Check je gewicht en vetpercentage. Is het te hoog? Probeer meer ‘lean’ spiermassa op te bouwen.

Naar de podotherapeut

Wij werken in onze praktijken in Enschede, Hengelo en Oldenzaal regelmatig met hardlopers die last hebben van hun scheenbeen. Dat komt door de achtergrond van Maikel als sportpodotherapeut. Vaak is er sprake van een teveel aan pronatie, waarvoor de achterste scheenbeenspier moet compenseren. Na uitgebreid onderzoek wordt er vaak een behandeling met inlegzolen ingesteld. Daardoor neemt de compensatie van de achterste scheenbeenspier af en krijgt het botvlies rust. In de tussentijd is het belangrijk dat je met je verdere herstel op basis van de hierboven staande vragen en adviezen aan de slag gaat. Dat betekent onder andere sterker worden en je looptechniek aanpassen. Daarvoor schakelen wij vaak de sportfysiotherapeut in.

Afspraak maken?

Wil je van deze vervelende aandoening af? Kom dan naar één van onze locaties voor een uitgebreid onderzoek. Maak daarvoor een afspraak. Dat kan online of via 06-24250192.

 

 

TERUG
VERDER

ProKinesis

09:00 – 17:00
Enschede, Hengelo, Oldenzaal
maikel@prokinesis.nl
053 203 20 72

Quick Links

Privacyverklaring_AVG
Online afspraak Maken
Tarieven 2020
Vergoedingen 2020

Social Media

webdesign | WetNose