Met DCD naar de kinderpodotherapeut?

DCD: Als jouw kind niet zo lekker kan bewegen…

De afkorting DCD staat voor ‘Developmental Coördination Disorder’. Deze term wordt gebruikt bij kinderen die problemen ervaren bij de motorische ontwikkeling maar waarbij geen aantoonbare neurologische en of fysieke afwijkingen te vinden zijn. De diagnose DCD wordt gesteld door een revalidatie arts. Als podotherapeuten kunnen wij na het stellen van de diagnose bijdragen aan de verbetering van de ontwikkeling. Daardoor komt jouw kind lekkerder in zijn vel te zitten en beweegt het met meer plezier.

DCD: wanneer naar de kinderpodotherapeut?

In de podotherapie praktijk komen we regelmatig kinderen tegen die de diagnose DCD al hebben en in het dagelijks leven klachten ervaren. De klachten die hierbij vaak naar voren komen zijn:

–       Vermoeidheidsklachten tijdens lopen en staan
–       Lage spierspanning in gehele lichaam
–       Hypermobiele bewegingsuitslagen
–       Vaker struikelen, minder goed mee komen met leeftijdsgenootjes
–       Moeite met rennen/sporten

De werkwijze van de kinderpodotherapeut bij DCD

We beginnen met een uitgebreid vraaggesprek waarbij zowel het kind als de ouders aan het woord komen. Als dit is afgerond gaan we uitgebreid podotherapeutisch onderzoek doen. Dat betekent dat we de gewrichten van jouw kind onderzoeken en de houding en het looppatroon van je kind beoordelen.

In de meeste gevallen wordt er tijdens een onderzoek bij een kind met DCD een lage spierspanning aangetroffen en zijn de bewegingsuitslagen van de gewrichten erg soepel. Deze bevindingen zijn kenmerkend voor DCD. Wat we verder vaak zien zijn stabiliteitsvermindering tijdens het lopen die verergeren tijdens rennen. Zodra alle onderzoeken gedaan zijn worden de bevindingen uitvoerig besproken met kind en ouders. Er is vooral veel ruimte voor de kinderen om vragen te stellen, het gaat natuurlijk over hun lichaam. Door ze zoveel mogelijk te betrekken, creëren we een beeld samen met ze in plaats van een beeld over ze te creëren. Met als resultaat dat kinderen zich meer betrokken voelen. Dit is natuurlijk altijd belangrijk en niet alleen bij kinderen met DCD ?

Op het moment dat alle bevindingen besproken zijn gaan we bespreken welke mogelijkheden er zijn om het kind zo goed mogelijk te helpen. Hierbij vinden wij het belangrijk om dit zo breed mogelijk op te pakken, waardoor we vaak de samenwerking met (kinder)fysiotherapie aangaan.

Welke behandelmogelijkheden heeft de kinderpodotherapeut bij DCD?

Wat betreft podotherapie geven we een passend schoenadvies en kunnen we indien nodig over gaan tot het maken van op maat gemaakte podotherapeutische inlegzolen. Inlegzolen kunnen de voeten ondersteunen en zo kan er meer stabiliteit vanuit de voeten gecreëerd worden. Hierbij kan er door de kinderen een gaaf gekleurd afdekmateriaal gekozen worden waardoor de inlegzolen nog persoonlijker worden. Daarnaast geven wij als podotherapeuten vaak een advies in belasting en belastbaarheid, dit doen we in in overleg met de fysiotherapeut. Door goed te kijken naar wat kind kan en aan kan (de belasting/belastbaarheid) raakt het kind niet overbelast in zijn kunnen en kan het daardoor meer zelfvertrouwen op doen. Oefentherapie kan dit ondersteunen. Deze succeservaringen geven een kind met DCD ook meer zelfvertrouwen.

Als podotherapeuten kunnen wij absoluut een belangrijk steentje bijdragen in het proces bij kinderen met DCD. Onze podotherapeut Kyra verdiept zich in het behandelen van kinderen en ziet regelmatig kids met DCD. Zij is de therapeut bij uitstek om de klachten van jouw kind te beoordelen. Zij gaat voor een vrolijk en enthousiast kind dat zijn eigen ontwikkeling met twee handen aan kan pakken.

Afspraak maken? Neem contact op met: 053 203 20 72 of plan een afspraak in via www.prokinesis.nl