Last van pijn aan een middenvoetsbeentje? Lees hier over de oplossing.
Pijn in je middenvoetsbeentje
Voorvoetklachten komen in de dagelijkse praktijk zeer vaak voor. Het gaat daarbij vaak om pijn in een middenvoetsbeentje. In de meeste gevallen is de behandeling simpel en effectief: inlegzolen. Maar er zijn uitzonderingen. In dit blog neem ik je mee in een verhaal met een afwijkend beloop en draag ik een oplossing aan.
Scheurtje in de band onder de middenvoetsbeentjes
Een jonge vrouw meldt zich in de praktijk met al 7 maanden bestaande klachten van de voorvoet. De klachten zijn ontstaan tijdens een training waarin op de trampoline is gesprongen en daarna is gewandeld op een loopband met heuvelinstelling. Er is een onverklaarbare zwelling aanwezig rondom de gewrichten van de tweede en derde teen. De tweede teen raakt bij belasting de grond niet aan. MRI en röntgenfoto hebben geen verklaring voor het probleem opgeleverd. Ook een bezoekje aan de orthopedisch chirurg gaf geen oplossing. Wij hebben de voet beoordeeld en kwamen tot de conclusie dat er waarschijnlijk een scheurtje zit in het bandje dat onder de uiteinden van de middenvoetsbeentjes doorloopt. Dit noemen we een ruptuur van de plantaire plaat.
Pijn in je middenvoetsbeentje: ruptuur van de plantaire plaat
De diagnose is bij de orthopedisch chirurg niet gesteld omdat de orthopedisch chirurg deze diagnose niet kent. Dat is uiteraard vreemd, want hij is de medisch specialist. Dus: “if you never look for it, you won’t diagnose it”. Gelukkig zijn er podotherapeuten die deze diagnose wel kennen en erop kunnen handelen. De diagnose wordt te weinig gesteld en ik ben ervan overtuigd dat deze klacht vaker de oorzaak van problemen is dan we denken.
De plantaire plaat zit vast aan de onderkant van het kopje van het middenvoetsbeentje en kapsel bij het eerste teenkootje. Hij stabiliseert het kapsel. Daarnaast zit de grote peesplaat onder de voet vast aan de plantaire plaat. De werking is simpel: als je de middenvoetsbeentjes belast wordt de peesplaat onder de voet op rek gezet. Daardoor wordt ook de plantaire plaat op spanning gezet. Hierdoor worden de tenen in de grond gedrukt en ontstaat er stabiliteit en een goede verdeling van de druk onder de middenvoetsbeentjes.
Je raadt het al: als de plantaire plaat een scheurtje vertoont gaat dit ten koste van de stabiliteit. De teen wordt dan niet meer in de grond geduwd. Het middenvoetsbeentje wordt daardoor overmatig belast. Meestal gaat het om het gewricht van de tweede teen.
Hoe kom je aan deze pijn in je middenvoetsbeentje?
De oorzaken zijn als volgt:
- Veelvuldig belasten op de voorvoet: springen en op de voorvoet landen tijdens hardlopen zijn bekende mechanismen waardoor deze klachten ontstaan. Door deze beweging komt er namelijk teveel rek op de plantaire plaat, waardoor deze kan scheuren. Dit is vaak het geval bij acuut ontstane gevallen, zoals bij de jonge vrouw in deze casus.
- Een afwijkende functie van het eerste middenvoetsbeentje kan zorgen voor chronische overbelasting. Hierdoor worden het 2e t/m 4e middenvoetsbeentje teveel belast. Daardoor kan uiteindelijk een scheurtje ontstaan.
Eigenlijk gaat het er dus om je kleinere middenvoetsbeentjes en dan met name het tweede middenvoetsbeentje zoveel mogelijk te ontzien.
Wat voel je bij de aanwezigheid van deze klachten?
De symptomen zijn als volgt:
- Pijn op het uiteinde van de wreef en onder de bal van de voet die verergert tijdens belasten;
- (Lichte) zwelling van de bal van de voet;
- Een toename van de pijn tijdens voorvoetbelasting (bijvoorbeeld op de tenen gaan staan, dansen, springen, hoge hakken dragen etc.);
- In rust nemen de klachten af;
- De teen raakt de grond niet of nauwelijks tijdens belasting.
De diagnose wordt uiteindelijk bevestigd op basis van het lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met echografie indien de behandeling niet werkt.
Hoe kom je van de pijn in je middenvoetsbeentje af?
Als je al lang met deze klachten loopt en er is een diagnose gesteld dan kan het alleen nog maar beter gaan worden! Het doel is altijd de belasting op de plantaire plaat te reduceren, zodat deze kan gaan herstellen. We gaan er als volgt mee aan de slag:
- Niet op blote voeten gedurende het herstelproces;
- Geen activiteiten waarbij op de tenen moet worden gestaan;
- Het dragen van een schoen met een stijve zool vergemakkelijkt het afwikkelen;
- We kunnen de teen met tape (zie video) “vastzetten” in een ontlastende en dus minder pijnlijke positie;
- Inlegzolen kunnen het kopje van het middenvoetsbeentje ontlasten;
- Oefeningen om de mobiliteit van de enkel te versterken en de kracht van de kleine voetspieren te vergroten.
Klachten?
Heb jij ook klachten van je voorvoet waar tot nu toe geen oplossing voor is gevonden? Wij doen uitgebreid onderzoek en helpen je op basis van de oorzaak van je klachten. Maak hier je afspraak of bel met 06-24250192. Vragen? Die kun je hier stellen. Onze tarieven zie je hier.