Struikelt jouw kind vaak? Grote kans dat de voeten van je kind naar binnen wijzen…
Wijzen de voeten van jouw kind naar binnen? In de praktijk krijgen we frequent de vraag of dit wel goed is. Tijd voor voor informatie over dit onderwerp. Kyra neemt jullie in dit blog mee in de ontwikkeling van de stand van de voeten en benen. Doordat kinderen zich ontwikkelen moet het lichaam zich ook aanpassen. Bij de geboorte is het gebruik van de benen nog niet aan de orde. Vanaf de leeftijd van zes tot negen maanden gaat het de benen meer gebruiken. Bij de ontwikkeling van het rollen en kruipen zullen de benen ook een andere stand aan gaan nemen. Bij de geboorte hebben baby’s een O – stand van de benen, de enkels raken elkaar wel maar de knieën staan verder van elkaar af. Tijdens het 2de levensjaar groeit dit steeds dichter naar elkaar toe en worden de benen uiteindelijk een stuk rechter. Maar zodra de kinderen 3 jaar worden groeien de benen richting een X – stand, bij het strekken van de benen liggen de knieën tegen elkaar aan maar juist de enkels weer verder uit elkaar. Deze X – stand kan aanhouden tot het kind ongeveer 7 jaar oud is. Tegen het 7de levensjaar hebben bijna alle kinderen rechte benen. De ontwikkeling daarna is voor elk kind anders, dan kunnen ze de rechte stand behouden maar ook de O – stand of X – stand kan voorkomen. Bij kinderen tot aan 8 jaar komt het ook vaak voor dat de voeten naar binnen wijzen en de enkels naar buiten. Het naar binnen wijzen van de voeten noemen we een “intoeing gait”.Het naar binnen wijzen van de voeten
Intoeing gait betekend letterlijk ‘een naar binnen gedraaid looppatroon’. Hiermee wordt bedoeld dat de voeten en in de meeste gevallen ook de knieën naar binnen gedraaid worden tijdens het lopen. De grote tenen wijzen naar elkaar toe in plaats van naar voren. Ouders merken dit vaak op bij het kind vanaf het moment dat het kind gaat beginnen met lopen. Echter komt dit voor bij kinderen van verschillende leeftijden met verschillende oorzaken. Het naar binnen wijzen van de voeten wordt verergerd door vermoeidheid, het meest opvallende kenmerk hiervan is dat het kind vaker struikelt dan leeftijdsgenootjes.Oorzaken van het naar binnen wijzen van de voeten
De oorzaak van het naar binnen van de voeten kan verschillend zijn. De oorzaak ligt vaak in de heupen of onderbenen.- Heupen: de heupen kunnen al naar binnen gedraaid staan waardoor de voeten en knieën mee naar binnen draaien. Heupen van kinderen staan anders in de kom dan bij volwassen, bij kinderen zijn de heupen nog wat naar binnen geroteerd, dit kan dus bij kinderen geen kwaad.
- Onderbenen: het kan ook het gevolg zijn van een draaiing van het onderbeen, waardoor de voeten ook naar binnen draaien. Doordat de heupen bij kinderen meer naar voren staan in de kop in vergelijking met volwassenen kunnen bij kinderen de benen/onderbenen daardoor naar binnen draaien. In de ontwikkeling draait de kop verder in de kom en wordt het naar binnen draaien van de benen minder.
- Voeten: als laatste kan ook aanleg hierin mee spelen, vanaf de geboorte kan het middenvoetsbeentje van de grote teen een afwijkende stand hebben. Ook draagt de stand van de heupen hier aan bij.
Gevolgen
Bij kinderen jonger dan 8 jaar wil het naar binnen wijzen van de voeten zich vaak vanzelf weer oplossen naarmate de leeftijd vordert. Vaak is er dus geen behandeling nodig. Het naar binnen wijzen van de voeten hoeft geen pijn te veroorzaken en er is in onderzoek aangetoond dat het ook niet zorgt voor klachten op latere leeftijd. Ouders met kinderen die met hun voeten naar binnen wijzen hebben hoeven zich dus geen zorgen te maken. Zijn er toch klachten? Dan bestaan naast frequent struikelen vaak uit vermoeidheid, het niet lang willen lopen en het klagen over pijntjes in de benen.Behandeling
Afhankelijk van de oorzaak, die we altijd eerst onderzoeken kunnen we een behandeling instellen. Vaak is de oorzaak een combinatie van een afwijkende stand van de heup en/of een afwijkende stand van de voet. Een afwijkende stand van het onderbeen komt minder vaak voor. Oefentherapie en podotherapeutische inlegzolen kunnen zeer effectief zijn in het verminderen van klachten bij het naar binnen wijzen van de voet. De kinderpodotherapeut kan beide behandelmethoden toepassen.Vragen?
Mocht je als ouder toch twijfelen omdat je kind bijvoorbeeld vaker struikelt, klaagt over vermoeidheid, het niet willen lopen en/of pijnklachten heeft, plan dan een afspraak in zodat de kinderpodotherapeut mee kan kijken. Je kan ook bellen met 053 203 20 72. Kyra helpt je graag.Meer informatie? Neem contact op. Een afspraak maken kan online maar je kan natuurlijk ook bellen: 053 203 20 72. We helpen je graag.