Pijn aan de binnenzijde van je enkel? Lees hier hoe je er vanaf komt.

Pijn aan de binnenzijde van de enkel

Pijn aan de binnenzijde van de enkel is een klacht die wij regelmatig in de praktijk zien. Meestal ontstaat het door overbelasting van de pees van de achterste scheenbeenspier (tibialis posterior). We noemen het PTTD, wat staat voor posterior tibialis tendon dysfunction. Heb je dit probleem? Dan wil je er maar wat graag af. Het kan je namelijk flink beperken in je dagelijks functioneren. Om over lekker sporten nog maar te zwijgen… Op langere termijn kan dit een vervelende aandoening zijn die voor blijvend ongemak kan zorgen met een bezoek aan de chirurg tot gevolg. Ben je er op tijd bij? Dan is herstel prima mogelijk! Lees in dit blog over de oorzaken en oplossing voor dit vervelende probleem!

De binnenzijde van de enkel

De achterste scheenbeenspier is een belangrijke stabilisator van de voet. Samen met de spieren in de voetzool zorgt deze spier ervoor dat de voetboog intact blijft. De spier verloopt met zijn pees aan de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet.

Hoe ontstaat pijn aan de binnenzijde van de enkel?

De oorzaak is vaak het naar binnen kantelen of zogenaamde doorzakken van de voet. De aangedane pees kan simpelweg de kracht die vrij komt door het naar binnen zakken niet aan, waardoor deze overbelast raakt. Vervolgens verliest de pees zijn stabiliserende functie en zakt de voet steeds verder naar binnen. Verder zijn er de volgende risicofactoren voor het ontstaan van de aandoening:

  • Hogere leeftijd
  • Jongere atleet
  • Het hebben van een hoge bloeddruk
  • Obesitas
  • Diabetes
  • Seronegatieve artropathie
  • Een extra botje aan de binnenzijde van je voet
  • Hypermobiliteit
  • Het langdurig gebruik van corticosteroiden
  • Een eerder trauma
  • Reuma

Symptomen en fasen van de aandoening

Wanneer de pees klachten geeft voel je dit vaak als een zeurende pijn aan de binnenzijde van de enkel. Vaak is de voet al ingezakt en zal deze naarmate de klachten vorderen meer inzakken. Het is dan ook een serieuze aandoening waarvoor behandeling echt noodzakelijk is. We onderscheiden vier fasen (naar Johnson & Strom):

Fase 1 van PTTD

De pees is ontstoken met een lichte zwelling achter de enkel

Fase 2 van PTTD

De pees doet zijn werk niet meer waardoor je moeite hebt met het op de tenen staan. De voet neemt een plattere stand aan. De voet kan nu nog gecorrigeerd worden.

Fase 3 van PTTD

De kwaliteit van het peesweefsel gaat verder achteruit. Het onderste gewricht (gewricht onder je enkel) wordt artrotisch en de voet komt in een vastgezette platte positie te staan.

Fase 4 van PTTD

De voet staat in een vaste platte positie en er treedt artrose op van het enkelgewricht.

 

Behandeling van pijn aan de binnenzijde van de enkel

Helaas worden de problemen na verloop van tijd niet vanzelf minder. Daarvoor is deze aandoening te hardnekkig. Hulp is dus echt nodig.  Wacht daarom niet te lang met het zoeken van hulp bij deze klachten. Hoe eerder je wordt behandeld, des te groter is de kans op een positieve uitkomst.

Behandeling is vooral in fase 1 en 2 goed mogelijk. Vaak worden de klachten in fase 1 en 2 behandeld door een combinatie van inlegzolen en fysiotherapie. Met de inlegzolen wordt het naar binnen zakken van de voet tegen gegaan en met fysiotherapie kan de pees sterker worden gemaakt. Hoe sneller er behandeling wordt ingesteld, hoe beter het resultaat.

Uit ervaring weten wij dat de klachten ondanks adequate behandeling lang aan kunnen houden. Dat komt doordat peesweefsel relatief langzaam herstelt.

De behandeling bestaat vaak uit het opnieuw activeren van de spieren rondom de enkel door de fysiotherapeut. Wij als podotherapeuten kunnen zorgen voor het beïnvloeden van de voetstand, waardoor de binnenzijde van de enkel wordt ontzien. Uiteraard doen wij daarvoor altijd eerst een grondig onderzoek. Bij ernstige gevallen kan het tapen of bracen van de enkel voor sportieve belasting uitkomst bieden. Uit de praktijk weten wij dat dit een goed resultaat op kan leveren. Mochten je klachten niet beter worden nadat we alles hebben geprobeerd of mochten de klachten zich in fase 3 of 4 bevinden dan kan een verwijzing naar de orthopedisch chirurg uitkomst bieden.

Afspraak maken

Herken je deze klachten? De podotherapeut is de specialist bij uitstek om deze klachten te behandelen. Tijdig behandelen betekent een beter resultaat. Wij kunnen door middel van een onderzoek bepalen in welke fase de aandoening zich bevindt en een adequaat plan met je opstellen. Maak dan hier een afspraak in Enschede, Hengelo of Oldenzaal of bel met 06-24250192. Je kunt bij vragen natuurlijk ook eerst contact opnemen. Onze tarieven vind je hier.

[download_after_email id=”5006″]