maikel@prokinesis.nl

053 203 20 72

logologologo
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
logologologo
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
4 juni 2020 door Maikel Blog 0 reacties

4 mythen over steunzolen ontkracht

4 mythen over steunzolen ontkracht

In onze praktijk krijgen wij vaak te maken met vragen over de werking van steunzolen. Vragen als: “Kan mijn voet weer recht gaan staan?” of “Krijg ik slappe voeten van inlegzolen?” passeren regelmatig de revue. In dit blog zetten wij een aantal veelvoorkomende misvattingen over het gebruik van inlegzolen op een rij.

Wat je eerst moet weten

De wetenschappelijke basis voor het gebruik van inlegzolen bij verschillende problemen van het bewegingsapparaat is smal. Daar moet wel bij worden aangetekend dat dit voor heel veel behandelingen aan het bewegingsapparaat geldt. De inzet van deze behandelingen gaat daar waar er een gebrek aan bewijs is dus vooral op basis van ervaring met eerder uitgevoerde behandelingen. Dat maakt het uitdagend en tegelijkertijd problematisch. Ieder lijf reageert anders op correctie. Er is dus helaas geen one-size-fits-all benadering. En dat is precies de reden dat wij maatwerk leveren.

Stelling 1: voeten gaan door het gebruik van steunzolen weer recht staan

Helaas, deze stelling klopt niet. Vroeger werd er gedacht dat (met name bij kinderen) het gebruik van inlegzolen voor een betere ontwikkeling van de voet zou zorgen. Inmiddels weten we beter. Inlegzolen veranderen de krachten die op het lijf inwerken en/of beïnvloeden spierfunctie. Maar dat doen ze alleen als je ze draagt. En dan nog treden er geen veranderingen op in de stand van de voet. De voor en na foto’s die je wel eens op internet vindt zijn misleidend. Als je stopt met het dragen van inlegzolen zal je voet daar dus niet slechter van worden.

Stelling 2: voeten worden lui van het dragen van steunzolen

Deze claim komt voor een groot deel uit de hoek van de barefoot fans. Op basis van dit artikel kunnen we ook deze mythe ontkrachten. Het tegengestelde is zelfs waar! De spieractiviteit van verschillende spieren in het onderbeen en de voet neemt juist toe. Voor het dragen van schoenen geldt eenzelfde effect: alleen weten we daar minder over de toename van spieractiviteit.

Stel, je loopt met een platvoet. Research naar spieractiviteit (Murley et al., 2009) bij platvoeten en normale voeten laat zien dat in een platvoet de spieren aan de buitenzijde van het onderbeen minder actief zijn dan de spieren aan de binnenzijde van het onderbeen. Zelfs op blote voeten zijn er dus al spieren die minder actief zijn.

Met een inlegzool kun je deze spieractiviteit beïnvloeden. Bij een platvoet wil je de activiteit van de spieren aan de binnenzijde van het onderbeen verminderen. En wat blijkt? Volgens opnieuw Murley et al. (2010) lukt dat bij de aanwezigheid van platvoeten prima met een inlegzool.

Tot slot: Murley et al. deden in 2009 ook nog een systematische review van 38 studies en vonden dat inlegzolen geen slappe voeten veroorzaken. Mijn eigen mening is dat zowel het dragen van inlegzolen en/of schoeisel als het barefoot lopen geen kwaad kunnen doen. Je creëert hiermee op verschillende manieren belasting en zorgt ervoor dat alle spiergroepen evenredig worden belast.

Stelling 3: steunzolen moet je je leven lang dragen

Deze stelling kunnen we deels ontkrachten. De laatste jaren komt er een verandering in het denken op gang. Toen ik net van mijn opleiding kwam was het advies inderdaad vaak dat je je zolen de rest van je leven moest dragen. Met de introductie van een meer fysieke aanpak in onze praktijk zijn wij dat ter discussie gaan stellen. Immers: je voeten mogen wel scheef staan als je lichaam de belasting die daaruit voortvloeit maar aan kan. Fysieke activiteit is de oplossing; inlegzolen zijn een middel om deze oplossing (tijdelijk) te ondersteunen. Dat is het geval bij veel aandoeningen van het bewegingsapparaat. Er zijn echter verschillende condities waarbij het chronisch dragen van inlegzolen tot behoud van de gezondheid leidt. Deze condities verschillen per persoon en dat levert dus op dat er een maatwerk advies geleverd moet worden.

Stelling 4: als ik steunzolen wil dragen moet ik lelijke schoenen aan

Ook hier kunnen we een fijn antwoord op geven: je kan gewoon je schoenen blijven dragen die je altijd draagt.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze inlegzolen? Check dan de volgende artikelen:

  • Inlegzolen van ProKinesis: 6 veelgestelde vragen
  • Inlegzolen van ProKinesis: maatwerk voor in iedere schoen
  • Wanneer moet je inlegzolen vervangen? 3 tips. 

Afspraak maken?

Check onze online agenda en plan je afspraak of bel met 06-24250192.

TERUG
VERDER

ProKinesis

09:00 – 17:00
Enschede, Hengelo, Oldenzaal
maikel@prokinesis.nl
053 203 20 72

Quick Links

Privacyverklaring_AVG
Online afspraak Maken
Tarieven 2020
Vergoedingen 2020

Social Media

webdesign | WetNose