Struikelt jouw zoon of dochter vaak? Lees dan verder!

Valt het op dat jouw kind vaker struikelt dan leeftijdsgenootjes? Of dat je zoon of dochter niet goed mee kan komen tijdens sporten of met gym op school? Dit kan betekenen dat het looppatroon niet optimaal is. Of dit een probleem is en wat eraan te doen valt lees je hieronder!

Intoeing gait betekend letterlijk ‘een naar binnen gedraaid looppatroon’. Hiermee wordt bedoeld dat de voeten en in de meeste gevallen ook de knieën naar binnen gedraaid worden tijdens het lopen. De grote tenen wijzen naar elkaar toe in plaats van naar voren. Ouders merken dit vaak op bij het kind vanaf het moment dat het kind gaat beginnen met lopen. Echter komt dit voor bij kinderen van verschillende leeftijden met verschillende oorzaken. Een intoeing gait wordt verergerd door vermoeidheid, het meest opvallende kenmerk hiervan is dat het kind vaker struikelt dan leeftijdsgenootjes.

Oorzaak & klachten

De oorzaak van een intoeing gait kan verschillend zijn. Dit kan namelijk veroorzaakt worden op verschillende gebieden zoals:

  • Heupen: de heupen kunnen al naar binnen gedraaid staan waardoor de voeten en knieën mee naar binnen draaien.
  • Onderbenen: het kan ook het gevolg zijn van een draaiing van het onderbeen, waardoor de voeten ook naar binnen draaien.
  • Voeten: als laatste kan ook aanleg hierin mee spelen, vanaf de geboorte kan het middenvoetsbeentje van de grote teen een afwijkende stand hebben.

Gevolgen

Bij kinderen jonger dan 8 jaar wil een intoeing gait zich vaak vanzelf weer oplossen, zonder dat hier een behandeling voor nodig is. Een intoeing gait hoeft geen pijn te veroorzaken en er is wetenschappelijk bewezen dat het ook niet zorgt voor klachten op latere leeftijd. Ouders met kinderen die een intoeing gait hebben hoeven zich dus geen zorgen te maken, naarmate de kinderen groeien wordt het probleem in de meeste gevalle al opgelost.

Mocht je als ouder toch twijfelen omdat uw kind bijvoorbeeld vaker struikelt, plan dan een afspraak in zodat de podotherapeut kan kijken en jou eventueel gerust kan stellen.

Neem contact op met: 053 203 20 72 of plan een afspraak in via www.prokinesis.nl