Zo kies je de juiste voetbalschoen bij jouw positie in het veld

zo kies je de juiste voetbalschoen

Het kiezen van voetbalschoenen: zo kies jij de juiste schoen bij jouw positie in het veld

Sinds ongeveer 10 jaar worden voetbalschoenen steeds meer ontwikkeld op de posities die je als speler in het veld in kunt nemen. Naast dat dit voor commerciƫle doeleinden natuurlijk erg interessant is dient het ook echt een doel: jou comfortabeler laten voetballen.

Vroeger was het simpel: Nike, Adidas en Puma en de kleinere merken hadden allemaal een lederen schoen in de aanbieding. Daar zaten een x aantal ronde noppen onder en daardoor kon je relatief makkelijk kiezen. Je nam wat goed zat en ging het veld op.

Anno 2020 komt er bij het kiezen van geschikte voetbalschoenen iets meer kijken. Als je kleur even buiten beschouwing laat kun je kiezen voor flexibele of meer stijve schoenen, zitten er variaties in het noppenpatroon en heeft het bovenwerk juist meer of minder grip. Allemaal zaken die bepalen hoe comfortabel jij op het veld staat.

In dit blog nemen we je per positie mee langs de mogelijkheden. Voor mij als sportpodotherapeut is het belangrijk jou van het meest optimale advies te voorzien. Wil je na het lezen van dit artikel meer tips over het kiezen van voetbalschoenen? Lees dan hier even verder.

Voetbalschoenen voor de doelman

Voor de positie van de man (vrouw) die vaak punten pakt is een goede voetbalschoen net zo belangrijk als voor alle andere posities. Hij (of zij) moet stabiel aan de grond staan om uitglijden bij het springen of trappen te voorkomen. De positie van doelman kenmerkt zich door explosief en kort loopwerk, het springen bij een reflex en nog belangrijker: de reactiesnelheid.

De ideale voetbalschoen voor de doelman heeft daarom een strakke pasvorm, sterke hielkap (om uitglijden met de hiel in de schoen tegen te gaan) en voldoende ruwe zones op het bovenwerk waarmee het balcontact wordt geoptimaliseerd. Een stijvere schoen met een rechthoekig noppenpatroon geeft stabiliteit en grip.

Voetbalschoenen voor de centrale verdediger

De centrale verdediger speelt op een sleutelpositie in het veld. De positie kenmerkt zich door het voor- en achteruitlopen en korte sprints. Er worden duels uitgevochten waarbij soms gesprongen moet worden. Daarbij is het belangrijk dat de centrale verdediger stevig in de grond staat. In de opbouw van een aanval wordt van een centrale verdediger een degelijke pass over korte of lange afstand verwacht.

Voor de bescherming van de voet in duels is het handig dat de schoen een dik bovenwerk heeft. Leder is dus het materiaal van voorkeur (tenzij de voeten breed zijn). De hielkap van de schoen moet stevig zijn om uitglijden met de hiel te voorkomen. Ook hier geeft wat stijvere schoen met een rechthoekig noppenpatroon stabiliteit en grip.

Voetbalschoenen voor de back

Sta je op de back? Dan maak je waarschijnlijk veel lange sprints langs de zijlijn maar loop je ook achteruit. Je beschikt over een dribbel en kunt een bal voor het doel brengen. Je bent verdedigend bezig om de buitenposities af te dekken en aanvallend draag je dus ook je steentje bij. De moderne back komt steeds vaker in aanvalssituaties terecht.

Je schoen is daarom lichtgewicht. Het kost je daardoor minder energie om je schoen naar de andere kant van het veld te brengen. Bovendien draagt dit bij aan je loopsnelheid. Vanwege de verschillende bewegingen is je schoen ook wat flexibeler. Voor een goed balcontact zit er textuur in het bovenwerk.

Voetbalschoenen voor de controlerende middenvelder

De controlerende middenvelder onderschept passes en levert de bal weer in door te passen. Deze positie kent een hoge loopbelasting, waarbij achteruit lopen ook tot de mogelijkheden behoort. Ook worden er op deze positie sleutelduels uitgevochten. Waar nodig bemoeit de controlerende middenvelder zich ook met de aanval en behoort een schot vanuit tweede lijn tot de mogelijkheden.

Voor de ideale schoen komt de schoen van de centrale verdediger het beste uit. Het is voor deze positie goed om ronde noppen in de hielpartij te hebben en rechthoekige noppen voor. De schoen mag ook wat meer flexibel zijn.

Voetbalschoenen voor de aanvallende middenvelder

De aanvallende middenvelder maakt het de verdediging van de tegenstander graag lastig. Kappen, draaien, wenden en keren zijn veelvoorkomende bewegingen. Op deze positie maak je veel dribbels, ben je snel en wendbaar en kun je goed passen en schieten.

De ideale schoen voor een speler op deze positie is licht van gewicht, flexibel en heeft een dun bovenwerk met een textuur voor goed balcontact. Ronde noppen geven veel vrijheid in het kappen en draaien.

Voetbalschoenen voor de buitenspeler

Speel je op de buitenposities? Dan ben je vooral snel en maak je veel sprints. Soms kom je naar binnen. Ook trek je de bal voor het doel, vecht je duels met de back uit en kun je goed kappen, draaien, wenden en keren. Waar mogelijk probeer je een doelpunt te maken.

De ideale schoen voor jouw positie is dezelfde schoen als die van de aanvallende middenvelder, maar dan met ronde noppen achter en rechte noppen voor, zodat je een goede grip houdt tijdens je sprints.

Voetbalschoenen voor de spits

Nog een ‘key player’. De spits dient voor de doelpunten te zorgen. Hij dribbelt op snelheid, loopt zichzelf vrij met kort werk, wint duels en heeft net als de doelman een goede reactiesnelheid.

De ideale schoen voor de spits is lichtgewicht en heeft een stevige hielkap (om uitglijden met de hiel te voorkomen). Er zit textuur in het dunne bovenwerk voor een goede balcontrole. De schoen heeft ronde noppen achter en rechte noppen voor.

Kom je er niet uit?

Toch vragen over het kiezen van de juiste voetbalschoenen? Vraag ons om advies. Als sportpodotherapeut met specifieke interesse en ervaring in voetbal is Maikel Caarels de persoon in onze praktijk waar je terecht kunt. Een advies via telefoon (06-24250192) of e-mailbericht (maikel@prokinesis.nl) kost niets en helpt je soms al een stuk verder op weg naar meer comfort op het voetbalveld.