Voetbalschoenen kopen? Kies met deze 4 tips de juiste voetbalschoen. 

 

De zomer is dé tijd van het jaar om nieuwe voetbalschoenen te kopen. Vroeger was het simpel: Nike, Adidas en Puma en de kleinere merken hadden allemaal een lederen schoen in de aanbieding. De Copa Mundial is nog steeds één van de beste voorbeelden van een klassieke voetbalschoen. Daar zaten een x aantal ronde noppen onder en daardoor kon je relatief makkelijk kiezen. Je nam wat goed zat en ging het veld op.

Anno 2023 komt er bij het kiezen van geschikte voetbalschoenen iets meer kijken. Als je kleur even buiten beschouwing laat kun je kiezen voor flexibele of meer stijve schoenen, zitten er variaties in het noppenpatroon en heeft het bovenwerk juist meer of minder grip. Allemaal zaken die bepalen hoe comfortabel jij op het veld staat. Ook als vrouw of kind/jongere zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo komen zowel Nike als Puma in hun nieuwe collectie met modellen die specifiek om de vrouwelijke voet ontworpen zijn.

Maikel Caarels is sportpodotherapeut en tevens werkzaam als partner van de medische staf van FC Twente en verschillende voetbalprofs. In dit blog neemt hij je mee langs de mogelijkheden. Per mogelijkheid staat ook het advies voor kinderen en vrouwen beschreven. Ga jij de allerbeste voetbalschoenen kopen voor je voeten en kies je daarmee voor de beste prestaties?

Oh ja, zo’n bak met tips is natuurlijk leuk… Maar comfort blijft natuurlijk indicator nummer 1 als het om je schoenen gaat. Al het andere komt daarna. Je hebt er namelijk niets aan als je een geschikte schoen hebt gekozen die goed bij je positie past maar die voor geen meter zit.

 

Stap 1: Noppen

In Nederland is het gebruikelijk om op FG (Firm Ground) schoenen te spelen. Check altijd de aanduiding op de doos. FG = Firm ground en normale noplengte, AG = Kunstgras en korte noplengte en SG = Soft ground en lange ijzeren noppen. Realiseer je twee dingen:

  • Hoe langer de nop is, hoe groter de kans wordt dat je in de ondergrond blijft hangen.
  • Hoe ronder de nop is, hoe makkelijker je draait en kapt en hoe minder weerstand de ondergrond geeft

Verder adviseren we altijd de juiste maat te kopen (er moet ongeveer 5 mm ruimte bij te tenen over zijn). De reden daarvoor is simpel: sta je op een te lange of te korte schoen dan klopt de plaatsing van de noppen niet meer. Het gevolg: geen goede overdracht van de kracht naar de grond, drukplekken en verlies van prestatie.

Kinderen en vrouwen zijn beter af met een rond noppenpatroon. Dat komt omdat kinderen en vrouwen  minder krachten op de schoen uitoefenen dan mannen. Met ronde noppen wordt het bewegen op een ondergrond daardoor makkelijker én veiliger. Voor alle kinderen die het overgrote deel op kunstgras spelen is een AG noppenpatroon dan ook het meest geschikt. Deze noppen zijn ronder en leveren op kunstgras minder weerstand op waardoor de kans dat de speler vast in het veld komt te staan en iets verdraait afneemt.

 

Stap 2: Stijfheid en flexibiliteit

Binnen de verschillende modellen van de grote merken zit veel verschil in stijfheid en flexibiliteit. De voetbalschoen mag maar op één punt buigen: onder de grote teen. Buigt hij bij verder doorbuigen ook verder in de middenpartij door? Dan is de schoen te flexibel. Kost je vooral prestatievermogen omdat je niet meer zo lekker af kan zetten in een sprintje.

De Nike Mercurial is een berucht voorbeeld waarbij Maikel veel spelers tegen komt die klachten ontwikkelen op deze schoen. Niet doen, tenzij je op de vleugels loopt. Maar Ronaldo dan? Die speelt er toch ook op? Tuurlijk, maar die krijgt een schoen die precies op zijn voet is gemaakt, inclusief de nodige ondersteuning.

Uit de wetenschap blijkt dat kinderen en vrouwen juist baat kunnen hebben bij een flexibelere schoen. Zij dragen minder kracht over naar de grond en daarom is een schoen voor hen al snel te stijf. Dat kost meer energie en dat gaat ten koste van de prestatie.

 

Stap 3: Pasvorm

Als je inlegzolen draagt is het makkelijk: passen deze in je nieuwe schoen dan heb je de juiste maat te pakken. Geen inlegzolen? Pak tijdens het passen het voetbed uit de schoen en controleer hoe je erop staat. Vallen er tenen buiten en is de schoen van leer? Dan zal de schoen teveel uitzetten en dat gaat ten koste van de stabiliteit. Is de schoen van synthetisch materiaal dan kunnen er drukplekken ontstaan. Kies dus altijd voor de schoen met het voetbed waar je voet goed op staat. In een leren schoen krijg je overigens iets meer ruimte.

Ik kan niet in je portemonnee kijken maar laat de modellen die goedkoper zijn dan €100,-tot €150,- links liggen. De reden is simpel: ze lijken op de topschoen maar zijn eigenlijk een slap aftreksel daarvan. Zowel in kwaliteit van materiaal als in comfort. Ook is het voetbed niet uitneembaar. In het middensegment zit je qua prijs altijd goed.

Voor de kinderen is er één heel belangrijk advies: de schoenen mogen nooit te klein zijn. Controleer dus rond de winterstop en na het seizoen op lengte en pasvorm van de schoen. Nog een belangrijke tip: zorg dat de hielkap niet te hard is en zacht is gevoerd aan de binnenzijde. Dit voorkomt irritatie aan de hiel. Voor vrouwen geldt dat de hiel smaller en de voorvoet breder is. Het is nog steeds een behoorlijke uitdaging om schoenen voor vrouwen te vinden. Maar dat gaat veranderen: verschillende merken werken eindelijk aan een vrouwspecifieke voetbalschoen.

 

Stap 4: je positie

Voetbalschoenen voor de doelman

Voor de positie van de man (vrouw) die vaak punten pakt is een goede voetbalschoen net zo belangrijk als voor alle andere posities. Hij (of zij) moet stabiel aan de grond staan om uitglijden bij het springen of trappen te voorkomen. De positie van doelman kenmerkt zich door explosief en kort loopwerk, het springen bij een reflex en nog belangrijker: de reactiesnelheid.

De ideale voetbalschoen voor de doelman heeft daarom een strakke pasvorm, sterke hielkap (om uitglijden met de hiel in de schoen tegen te gaan) en voldoende ruwe zones op het bovenwerk waarmee het balcontact wordt geoptimaliseerd. Een stijvere schoen met een rechthoekig noppenpatroon geeft stabiliteit en grip.

 

Geschikte voetbalschoenen kopen voor doelmannen

Adidas Predator, Nike Tiempo, Adidas Copa, Nike Phantom, Puma Future Ultimate

 

Voetbalschoenen voor de centrale verdediger

De centrale verdediger speelt op een sleutelpositie in het veld. De positie kenmerkt zich door het voor- en achteruitlopen en korte sprints. Er worden duels uitgevochten waarbij soms gesprongen moet worden. Daarbij is het belangrijk dat de centrale verdediger stevig in de grond staat. In de opbouw van een aanval wordt van een centrale verdediger een degelijke pass over korte of lange afstand verwacht.

Voor de bescherming van de voet in duels is het handig dat de schoen een dik bovenwerk heeft. Leder is dus het materiaal van voorkeur (tenzij de voeten breed zijn). De hielkap van de schoen moet stevig zijn om uitglijden met de hiel te voorkomen. Ook hier geeft wat stijvere schoen met een rechthoekig noppenpatroon stabiliteit en grip.

 

Geschikte voetbalschoenen kopen voor verdedigers

Nike Tiempo, Adidas Copa, Adidas X, Nike Tiempo

 

Voetbalschoenen voor de backs en vleugelspelers

Sta je op de back of zijkant? Dan maak je waarschijnlijk veel lange sprints langs de zijlijn maar loop je ook achteruit. Je beschikt over een dribbel en kunt een bal voor het doel brengen.

Je schoen is daarom lichtgewicht. Het kost je daardoor minder energie om je schoen naar de andere kant van het veld te brengen. Bovendien draagt dit bij aan je loopsnelheid. Vanwege de verschillende bewegingen is je schoen ook wat flexibeler. Voor een goed balcontact zit er textuur in het bovenwerk.

 

Geschikte voetbalschoenen kopen voor backs en vleugelspelers

Nike Mercurial, Nike Phantom, Adidas X, Adidas Predator, Adidas Copa, Nike Tiempo, Puma Ultra Ultimate

 

Voetbalschoenen voor de centrale (aanvallende) middenvelder

Deze posities kennen een hoge loopbelasting, waarbij achteruit lopen ook tot de mogelijkheden behoort. Ook worden er op deze positie sleutelduels uitgevochten. Waar nodig bemoeit de centrale middenvelder zich ook met de aanval en behoort een creatieve actie en/of een schot vanuit tweede lijn tot de mogelijkheden.

Het is voor deze positie goed om ronde noppen in de hielpartij te hebben en rechthoekige noppen voor. De schoen mag ook wat meer flexibel zijn. Speel je meer aanvallend op 10? De ideale schoen voor een speler op deze positie is licht van gewicht, flexibel en heeft een dun bovenwerk met een textuur voor goed balcontact. Ronde noppen geven veel vrijheid in het kappen en draaien.

 

Geschikte voetbalschoenen kopen voor centrale middenvelders

Adidas X, Nike Phantom, Puma Future Ultimate, Adidas Copa, Nike Tiempo

 

Voetbalschoenen voor de spits

Nog een ‘key player’. De spits dient voor de doelpunten te zorgen. Hij dribbelt op snelheid, loopt zichzelf vrij met kort werk, wint duels en heeft net als de doelman een goede reactiesnelheid.

De ideale schoen voor de spits is lichtgewicht en heeft een stevige hielkap (om uitglijden met de hiel te voorkomen). Er zit textuur in het dunne bovenwerk voor een goede balcontrole. De schoen heeft ronde noppen achter en rechte noppen voor.

 

Geschikte voetbalschoenen kopen voor spitsen

Adidas Predator, Nike Phantom, Adidas Copa, Nike Tiempo, Puma Ultra Ultimate

 

Kom je er niet uit?

Let op: pasvorm van de schoen gaat altijd voor je positie. Toch vragen over het kopen van voetbalschoenen? Vraag ons om advies. Een advies via telefoon (053-2032072) of e-mailbericht (maikel@prokinesis.nl) kost niets en helpt je soms al een stuk verder op weg naar meer comfort op het voetbalveld. Heb je met je huidige schoeisel toch klachten? Maak een afspraak via de online agenda.