
Voorste kruisbandletsel voorkomen door de voet te corrigeren. De podotherapeut helpt.
Voorste kruisbandletsel: welke rol speelt de voet?
Voorste kruisbandletsel: het is de nachtmerrie van iedere sporter. Voorste kruisbandletsel kan iedere sporter treffen. Het treft echter in het bijzonder de sporters die veel moeten kappen, draaien en springen. Voetbal, volleybal en handbal zijn de meest getroffen sporten. Vervelend letsel, waarvan je weet dat je minimaal een half jaar uit de roulatie bent. De meeste kruisbanden worden na letsel operatief vervangen, maar soms heb je mazzel en is een operatie niet nodig. En dat betekent trainen, trainen en nog eens trainen om die knie stabiel te krijgen. De podotherapeut kan ook helpen. Hoe? Dat lees je in dit blog.
Het mechanisme van voorste kruisbandletsel
De meeste kruisbandletsels worden opgelopen in contact met een tegenstander. Meestal is er sprake van een ‘tik’ op de buitenzijde van de knie in combinatie met een draaimoment. De binnenzijde van de knie kan deze tik niet opvangen, de spanning op de voorste kruisband neemt toe en er ontstaat een scheur. Voorste kruisbandletsel kan ook opgelopen worden wanneer er geen contact met de tegenstander was. Meestal gebeurt dit tijdens het landen na een sprong of het plotseling wegdraaien waarbij je voet gefixeerd in de grond staat.
De aangedane knie is vaak instabiel door een combinatie van factoren die er samen voor zorgen dat je knie meer naar binnen beweegt tijdens het kappen, draaien en landen. Die beweging noemen we de dynamische knievalgus (DKV). Bij een vergrote DKV is het risico op voorste kruisband letsel vergroot. Let op: de dynamische knievalgus is wel een volledig natuurlijke beweging van je knie. Deze ga je nooit af kunnen leren. Wel kun je je bewegingsapparaat leren meer controle over de dynamische knievalgus te krijgen.
De rol van de voet bij het ontstaan van voorste kruisbandletsel
En wat blijkt uit onderzoek? De manier waarop je voet beweegt heeft invloed op de DKV. Net zoals factoren als anatomie, spierkracht en hormonale invloed is dit een factor om rekening mee te houden bij letsel van de voorste kruisband. In het onderzoek werd gekeken naar de invloed van springen en landen op de beweging van de knie. Het bleek dat wanneer de voeten bij de landing met de grote tenen naar elkaar toe wezen de DKV liet toenemen. Dit resultaat werd in verband gebracht met een toename op het risico van voorste kruisbandletsel. Bij vrouwen was dit risico vervolgens hoger dan bij mannen.
Ook zijn er onderzoeken die geen verband tussen de functie van de voet en het ontstaan van voorste kruisbandletsel hebben gevonden. In totaal vonden wij drie studies (waaronder bovenstaande) die een verband suggereren en drie studies die geen verband kunnen vinden. Het probleem met alle studies is dat de groepen proefpersonen klein zijn en dat de studieopzet niet zonder fouten was. Ook de studie hierboven voldoet aan dat profiel…
Met voorste kruisbandletsel naar de podotherapeut
Als podotherapeut zie ik een rol weggelegd voor podotherapie in de preventie van nieuw letsel. Uit de literatuur blijkt ook dat het risico op een nieuwe blessure groter is wanneer de aanwezige risicofactoren niet worden aangepakt.
Als je al eens een voorste kruisband hebt afgescheurd en een revalidatie hebt meegemaakt dan wil je dat liever niet nog een keer. Als je kruisbandletsel hebt doorgemaakt (met of zonder operatieve behandeling) en een platvoettype hebt is het zeker de moeite waard om eens naar je voeten in relatie tot je knie te laten kijken. Ik zou op basis van een uitgebreid onderzoek een (sportspecifieke) inlegzool kunnen maken die de beweging van de voet reguleert. Voor voetballers geldt dat we ook de noppen van het schoeisel in relatie tot de ondergrond meenemen. Door onze aanpak loop jij uiteindelijk minder risico op een nieuwe blessure.
Toch eens laten onderzoek? Maak een afspraak.
Wil je je knie in relatie tot je voet eens laten checken en de kans op nieuw letsel beperken? Maak je afspraak in Enschede, Hengelo of Oldenzaal dan hier of bel met 06-24250192. Vragen kun je hier stellen. Onze tarieven zie je hier.