maikel@prokinesis.nl

053 203 20 72

logologologo
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
logologologo
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • Over
  • Diensten
  • Blog
  • Contact
22 maart 2018 door Maikel Blessurewijzer 1 reactie

Zenuwbeklemming voet – gids met 3 tips om zelf alvast aan de slag te gaan!

Heb je last van een zenuwbeklemming in de voet?

Dan is de kans groot dat het gaat om een Mortonse neuralgie of Mortons neuroom. Deze zenuwbeklemming komt voor in de voorvoet, tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje. De aandoening komt ook voor tussen de overige middenvoetsbeentjes, met name de tweede en derde. Officieel heet het dan geen Mortonse neuralgie. Maar voor het overige is alles precies gelijk aan de Mortonse neuralgie! In dit artikel lees je over de symptomem, oorzaken en oplossingen. Lees snel verder wat de podotherapeut kan doen!

 

Een lesje anatomie

De middenvoetsbeentjes strekken zich uit van de middenvoet naar de voorvoet. Aan het einde van ieder middenvoetsbeentje zit een kopje, dat het gewricht vormt met de tenen. Tussen deze kopjes lopen onder andere bloedvaten en zenuwen, die de tenen voorzien van bloed en ‘elektriciteit’. Dit alles wordt bij elkaar gehouden door een band die je voorvoet stabiliseert. De zenuwen zijn een aftakking van een zenuw uit het onderbeen. Deze zenuwen kluwen ter hoogte van het derde en vierde middenvoetsbeentje wat meer samen dan bij de andere middenvoetsbeentjes. Daarnaast is het noemenswaardig dat het derde middenvoetsbeentje in de middenvoet contact maakt met een veel minder mobiel botje dan de vierde. Daardoor kunnen schuifkrachten tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje aanwezig zijn. Dat maakt dan ook dat deze zenuwbeklemming het meest voorkomt op deze locatie.

 

Symptomen

Een zenuwbeklemming in de voorvoet wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Brandende, stekende en/of schietende pijn in de voorvoet
  • Doof gevoel/tintelingen in de tenen 2, 3 en/of 4 en soms 5
  • Gevoel op een steentje of kiezel te lopen
  • Pijn neemt af bij het lopen op blote voeten en toe in het lopen op schoeisel

Bij het eerste ontstaan van de klachten kan er roodheid, warmte en zwelling optreden. Daarbij is de zenuw ontstoken. In een later stadium zal de zenuw zich verdikken door de vorming van littekenweefsel en zal deze ontstekingsreactie weer afnemen.

 

Oorzaken

Er is in de wetenschappelijke wereld nog geen duidelijk akkoord over het ontstaan van deze klachten. Het wordt aangenomen dat de oorzaak van deze zenuwbeklemming mechanisch is. Dat betekent dat er door druk- en schuifkrachten rek en compressie op de zenuwen uit wordt geoefend. Dit leidt tot een verdikking van de zenuw en daarmee is de inklemming een feit. Ik zal verder uitleggen hoe het zover kan komen…

 

Vrouwen

Vrouwen van middelbare leeftijd hebben vaker last van deze klachten dan mannen. Het stereotype beeld (sorry, vergeef me…) is dat van een vrouw die veel op hoge hakken loopt en schoenen met een te smalle neus draagt. De gevolgen laten zich raden: druk op de zenuw, verdikking en dus inklemming.

 

Holvoeten

Heb je een holvoet? Dan is de spanning op de peesplaat die zich in je voetzool bevindt vaak vergroot. Deze peesplaat heeft een connectie met de band die je voorvoet verstevigt. Door deze verbinding neemt de spanning op die band toe. Daardoor krijgt de zenuw minder ruimte. Neem daarbij de druk op de voorvoet die bij holvoeten van nature al groter is en je hebt het recept voor een zenuwbeklemming. Denk ook vooral nog even aan die hoge hak… 😉

 

Platvoeten

Bij het hebben van platvoeten of een voet die naar binnen gekanteld staat neemt de beweeglijkheid van de voet toe. Ook de middenvoetsbeentjes kunnen in dit voettype meer langs elkaar bewegen. Dat leidt tot verhoogde schuifkrachten op de zenuwen die tussen de middenvoetsbeentjes verlopen.

 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een arts of podotherapeut. Eventueel kan een arts bij twijfel een pijnstiller injecteren in het aangedane gebied. Meestal doet dit de klachten verdwijnen. Als dat zo is, dan kan de diagnose Mortonse neuralgie met grote zekerheid worden gesteld. Röntgenfoto’s, MRI of echografie zijn minder betrouwbaar dan een diagnostische injectie.

 

Behandeling

Voor zowel de effectiviteit conservatieve als chirurgische behandeling van deze aandoening bestaat onvoldoende bewijs. Toch zie ik in mijn praktijk vaak succesverhalen bij deze aandoening. De behandeling bij de podotherapeut bestaat uit een combinatie van podotherapeutische inlays en een schoenadvies. De inlays zorgen voor correctie en drukverdeling, terwijl schoeisel met voldoende breedte en beperkte hakhoogte zorgt voor ontlasting.

Werkt conservatieve behandeling niet? Dan kom je in aanmerking voor chirurgische behandeling. Hierbij wordt er meestal voor gekozen de beknelde zenuw te verwijderen. Het nadeel daarvan is dat je vaak achterblijft met een blijvend doof gevoel en tintelingen in de tenen.

 

Wat je zelf kunt doen! 3 tips.

Schoeisel is prioriteit nummer 1

Zorg voor een schoen die zowel in de lengte- als breedte past. Ga naar een schoenspeciaalzaak en laat je lengte- en breedte opmeten. Kies vervolgens de juiste schoen door te letten op een soepel buigpunt onder de bal van de voet en een hakhoogte van maximaal 4 centimeter. Let op: een schoen mag tijdens het passen niet knellen!

 

Op blote voeten lopen

Probeer thuis zoveel mogelijk op blote voeten te lopen. Daardoor krijgen de zenuwen die zijn ingeklemd wat ruimte en kunnen ze herstellen.

 

Zelfmassage

Als je veel last hebt na een dag lang en staan en lopen kan het fijn zijn om met je vingers wat druk tussen de middenvoetsbeentjes te geven. Dit zorgt voor wat meer ruimte voor de ingeklemde zenuwen.

 

En als je er niet vanaf komt of meer wil weten…

Neem dan contact op met mij. Je kunt voor een uitgebreid onderzoek terecht in Enschede, Hengelo en Oldenzaal. In mijn praktijken kun je terecht voor een persoonlijk en eerlijk advies met uitgebreide service! Je kunt bellen met 06-24250192 of online een afspraak plannen. Je kunt ook een reactie achterlaten!

 

Bronnen

https://www.footankleinstitute.com/intermetatarsal-compression-neuritis

http://cochranelibrary-wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003118.pub2/full

TERUG
VERDER

ProKinesis

09:00 – 17:00
Enschede, Hengelo, Oldenzaal
maikel@prokinesis.nl
053 203 20 72

Quick Links

Privacyverklaring_AVG
Online afspraak Maken
Tarieven 2020
Vergoedingen 2020

Social Media

webdesign | WetNose