Kinderschoenen? Check deze 5 tips!

kinderschoenen

Kinderschoenen wisselen

Langzaam gaan we richting een nieuw seizoen. De tijd om  kinderschoenen te wisselen komt er dus weer aan.  Kinderschoenen vragen net iets meer aandacht, lees daarom deze tips!

De voeten van kinderen groeien continu. Met name te kleine schoenen kunnen het groeiproces verstoren. Het skelet is namelijk volop in ontwikkeling en langdurige afwijkende druk hierop kan vervorming veroorzaken. Het belangrijkste doel van het dragen van schoeisel in de kindertijd is dan ook simpel. Schoeisel hoort de normale functie van de voet te faciliteren en ervoor te zorgen dat de voet zich zonder beperkingen kan ontwikkelingen. Dat betekent vooral dat kinderschoenen goed moeten passen.

Verandering van het looppatroon

Daarnaast verandert er in de eerste zeven jaar veel in het looppatroon. Naarmate kinderen ouder worden neemt de lengte van de stappen en de snelheid waarmee wordt gelopen toe. Het aantal passen dat wordt gezet neemt daarmee af. In het te kiezen schoeisel moet daar dus ook rekening mee worden gehouden.

Adviezen voor het kopen van kinderschoenen

De lange termijn effecten van het dragen van schoeisel op de groei en ontwikkeling van de kindervoet zijn nog niet bekend. Daarom de volgende adviezen:

· Kies een schoen met de juiste lengtemaat, er dient ongeveer een tot anderhalve centimeter ruimte voorin de schoen aanwezig te zijn
· Schoenen mogen nergens afknellen of een drukkend gevoel geven, kies dus voor een schoen met voldoende breedte
· Om de voet zo goed mogelijk te laten ontwikkelen kies je het beste een schoen die niet te stevig is. Ja, je leest het goed. Stevig schoeisel beperkt de voet onnodig in de natuurlijke ontwikkeling. Een kindervoet is mobiel en moet dus vrij kunnen bewegen. De hielkap van de schoen moet dus gemakkelijk in de te drukken zijn en mag doorbuigen tot 45 graden. Daarnaast moet je de schoen enigszins kunnen verwringen zoals je dat met een handdoek zou doen
· Het buigpunt van de schoen moet flexibel zijn, dit test je door de neus van de schoen omhoog te buigen, de schoen mag dan alleen onder de bal van de voet buigen
· De schoenen zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal. Hoe zwaarder, hoe meer moeite een kind moet doen om vooruit te komen.

Tot slot kun je op deze link nog wat bruikbare extra informatie van een podotherapeut uit Canada vinden.

Succes met het kiezen van kinderschoenen! Vragen? neem gerust contact op! Kyra is onze kinderpodotherapeut. Reageren onder dit bericht kan ook!