De vergoedingen voor podotherapie in 2024 zijn bekend

Vergoedingen podotherapie 2024

De vergoedingen voor podotherapie in 2024 zijn bekend. Weinig wijzigingen, maar wel hogere premies. Daardoor loont het niet altijd meer om te verzekeren. Dit blog helpt je te berekenen of jij goed zit. De beroepsvereniging heeft een overzicht per verzekeraar gemaakt. 

De vergoedingen voor podotherapie in 2024 lopen voor reguliere zorg weer via de aanvullende verzekering. Vaak is er sprake van een budget per kalenderjaar. Je kan altijd zonder verwijzing van je huisarts bij ons terecht. Ben je chronisch ziek: dan loopt de vergoeding in sommige gevallen via de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing van je huisarts nodig.

Het is een beknopt overzicht, maar wat ik wil is dat je aan de hand van dit artikel na gaat denken over het nut en de noodzaak van verzekeren. Als je geen vergoeding krijgt ga je kritischer kijken naar wat je voorgeschreven krijgt. Als je het mij vraagt is dat overigens volledig terecht! Je moet je keuze voor zorg niet af laten hangen van een vergoeding. Mijn ervaring is dat je bij gebrek aan een vergoeding actiever aan de slag met het oplossen van het probleem. Vaak helpt dit om sneller én beter te herstellen. Bovendien is de markt voor aanvullende verzekeringen echt een markt. Zorgverzekeraars verdienen bakken met geld op deze verzekeringen omdat jij vaak maar een paar procent van de zorg die wordt vergoed gebruikt. Als je het aan mij vraagt kan vrijwel iedereen het af met een hele goedkope aanvullende verzekering die de basis dekt.

Let op! Er is een maar… Als je een laag inkomen hebt is het niet verstandig om niet aanvullend te verzekeren!

Eerste onderzoek en advies

Denk je alleen een onderzoek en advies nodig te hebben? Dan is er goed nieuws. In alle (hogere) aanvullende verzekeringen van de grote verzekeraars behalve Salland, DSW/InTwente/Stad Holland krijg je dat onderzoek vrijwel altijd (gedeeltelijk) vergoed. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van alleen een onderzoek betaal je vaak tussen ongeveer 7-10 euro per maand aan premie. Meestal gaat het dan om de goedkoopste aanvullende pakketten.

Rekenvoorbeeld eerste onderzoek 

Menzis heeft het pakket “Extra Verzorgd 1” voor €7,85 per maand. De jaarpremie voor deze verzekering is €94,20. Pak je deze verzekering? Een onderzoek kost bij ons maximaal €132,95. De vergoeding is €100,-. Dat betekent dat je met dit pakket €5,80 bespaart ten opzichte van niet verzekeren. Bovendien krijg je ook een kleine vergoeding voor fysiotherapie en andere zaken.

Univé heeft voor €11,- het pakket “Aanvullend Goed”. De jaarpremie voor deze verzekering is €122,-. Je begrijpt het al: geen besparing t.o.v. een situatie zonder dekking.

Wat mag een aanvullende verzekering dan maximaal kosten om een besparing te halen bij een eenmalig consult en advies van de podotherapeut? Voor een vergoeding tot 100 per jaar mag je aanvullende verzekering maximaal €8,33 kosten. Conclusie: bij duurdere verzekeringen kun je dus beter niet verzekeren en de kosten eenmalig zelf dragen.

Pakket met onderzoek, inlays en nacontrole

In onze praktijk krijg je voor maximaal €307,67 een pakket met eerste onderzoek, advies, inlays en nacontrole. Dat is inclusief een half jaar garantie. Qua vergoeding wordt het dan interessanter om eens te kijken naar de middelste en hoogste aanvullende pakketten. Deze vergoeden andere zorg ook vaak een stuk ruimer dan de lage pakketten. Je verzekert echter ook zorg die je vaak niet nodig gaat hebben.

Rekenvoorbeeld pakket met consultatie en inlegzolen

Menzis heeft het pakket “Extra Verzorgd 2” voor €22,65 per maand. De vergoeding voor podotherapie is dan €150,-. De jaarpremie voor deze verzekering is €271,80. Je betaalt bij ons €307,67 en je eigen bijdrage is dus €157,67. Je raadt het al… Dat kan voor alleen de podotherapeut niet uit. Vergeet echter niet dat je ook andere vormen van zorg ruim vergoed krijgt.

Unive heeft voor €28 per maand het pakket “Aanvullend Beter”. De vergoeding voor podotherapie is dan €300,-. En dit pas bij het middelste pakket! De jaarpremie voor deze verzekering is €336,-. Je krijgt dus een volledige vergoeding van de kosten die je bij mij maakt, maar het levert je geen besparing op. Ook hier krijg je natuurlijk andere zorgsoorten wel ruim vergoed.

En als je al langer bij ons in de praktijk komt en in 2024 nieuwe inlays nodig hebt?

Daar ligt het simpel: je betaalt meer aan premie dan wat je terugkrijgt. Want de kosten voor een herhalingspaar liggen lager dan de jaarpremie. Uiteindelijk ben je als je je alleen zou moeten verzekeren voor podotherapie dus duurder uit. Combineer je het met andere zorgsoorten? Dan zou je wel een besparing kunnen halen.

Zijn er nog fiscale voordelen als ik besluit om niet te verzekeren?

Inlays zijn nog steeds aftrekbaar indien ze niet zijn vergoed. Je moet wel even boven een inkomensafhankelijke drempel uitkomen. Je verdient bij een fulltime baan  al snel teveel om voor aftrek van de kosten in aanmerking te komen. Tenzij je ook nog andere kosten maakt waarvoor je geen vergoeding hebt gekregen.

Is ProKinesis aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten?

Ja, wij zijn geregistreerd bij de beroepsvereniging. Hierdoor komen zijn behandelingen bij alle zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking.

Is ProKinesis ingeschreven in het Kwaliteiteitsregister Paramedici?

Ja, al onze podotherapeuten staan ingeschreven. Sommige zorgverzekeraars hebben deze eis geformuleerd, aanvullend op het lidmaatschap van de beroepsvereniging.

Conclusie

Je kunt beter niet verzekeren als je alleen voor de kosten van podotherapie moet verzekeren. In veel gevallen andere gevallen is het vaak zo dat je om de verzekering “terug te verdienen” ook andere vormen van zorg nodig moet hebben. Gouden tip: reken met behulp van de hierboven vermelden voorbeelden voor jezelf uit wat voordeliger is!

Hulp nodig met de berekening van de vergoedingen in 2024? Check dan onze tarieven. Een afspraak plan je vervolgens hier.