Pijn aan de binnenzijde van de voet: 4 oorzaken

Pijn aan de binnenzijde van de voet

De binnenzijde van de voet is het gebied dat zich uitstrekt van de grote teen tot de binnenste enkelknobbel. Pijn in dit gebied van verschillende oorzaken hebben en zeer beperkend werken voor je dagelijkse bezigheden. De oorzaak kan zich bevinden in gewrichten, spieren, pezen en banden. In dit blog geven we je 4 veelvoorkomende oorzaken van pijn aan de binnenzijde van de voet. Herken jij ze?

Anatomie van de binnenzijde van de voet

De binnenzijde van de voet is opgebouwd uit de twee botstukken van de grote teen, het eerste (dikste) middenvoetsbeentje en twee botjes in de middenvoet. Het achterste bot in de middenvoet maakt een verbinding naar de enkel. Samen vormen deze botten de binnenste voetboog. Alle botjes maken gewrichten met elkaar wat het aantal gewrichten aan de binnenzijde van de voet op vijf brengt. Deze gewrichten worden bij elkaar gehouden door verschillende kleine bandjes. Daarnaast lopen er nog een aantal belangrijke pezen door het gebied. Het gebied wordt gestabiliseerd door verschillende kleine spiertjes die aan de binnenzijde van de voetzool verlopen.

Oorzaak #1: fasciosis plantaris/hielspoor

Het hielspoor is met afstand de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de binnenzijde van de voet. Heb jij ’s ochtends last van het hielgebied tijdens het opstaan? Of heb je tijdens het lopen pijn onder je hiel die uitstraalt in de voetboog? Grote kans dat er een hielspoor aanwezig is. Op de website van ons gezamenlijke hielspoorspreekuur: Hielspoor Twente, zie je alle informatie over deze klachten.

Oorzaak #2: de achterste scheenbeenspier

De achterste scheenbeenspier begint aan de achterzijde van het onderbeen en loopt met zijn pees langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Deze pees kan zowel aan de binnenzijde van de enkel als bij de aanhechting aan de voet overbelast raken. Daarbij verliest de pees in het ergste geval zijn functie. Heb jij last van een pijn achter je enkelbot welke bij iedere stap aanwezig is en heb je daarnaast een voet die naar binnen knikt? Dan is de kans groot dat je last hebt van deze klachten.

Oorzaak #3: artrose

Vaak gezien vanaf middelbare leeftijd: artrose. Ook de binnenzijde van de voet kan daarbij soms aangedaan zijn. Er ontstaat vaak een knobbel op de binnenzijde van de wreef en dat geeft pijn tijdens het lopen. Soms is er ook sprake van pijn aan de binnenzijde van de voet tijdens het dragen van schoenen. Ook nachtelijke klachten kunnen voorkomen. In enkele gevallen wordt er bij de eerste stappen ’s ochtends wat stijfheid aan de binnenzijde van de voet gevoeld. Deze verdwijnt dan in de loop van de ochtend. We kunnen de artrose niet wegnemen maar de gevolgen ervan wel. Het losmaken/mobiliseren van de voet in combinatie met podotherapeutische inlegzolen met voldoende ondersteuning laat vaak goede resultaten zien.

Oorzaak #4: pijn aan de binnenzijde van de voet door een hallux valgus

Bekend als een kwaal die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Maar ook mannen kunnen er last van krijgen. De knobbel aan de binnenzijde van het grote teengewricht is kenmerkend en zorgt vaak voor pijn bij het dragen van schoenen. Daarnaast kan door de aanwezige scheefstand het gewricht zelf pijnlijk zijn tijdens lopen. De oorzaak is vaak de aanwezigheid van een erfelijke factor in combinatie met het dragen van te smal schoeisel en het naar binnen zakken van de voeten. Ook hier kunnen we de afwijking niet wegnemen maar met een goed schoenadvies, podotherapeutische inlegzolen, mobilisaties en oefentherapie kun je de progressie vertragen en pijnklachten wegnemen. Meer weten? Lees onze complete gids over hallux valgus.

Staat jouw klacht er niet bij?

En wil je advies over je klachten? Stel je vraag ons via het contactformulier hieronder en wij zorgen voor een reactie. Je klachten wel gevonden en op zoek naar behandeling? Maak dan online je afspraak met ons.